MMI Organization
Advance Info, link and Support
 
MMI Global Education Center Lisiting
 
Global Medical Insurance powered by Easicirle

 
Global Online Insurance Program powered by Easicirle MMI Facebook Page 
 
Global Online Insurance Program Powered By Easicirle MMI Facebook Page
https://www.facebook.com/globalonlineinsurance/
 
Global Online Insurance Program
FREE VIEW, FREE Membership
No Hidden T&C
Follow this Link
MMI Corporate Video
 
Online medical insurance marketing support

Malaysia medical insurance advice support

Malaysia Panel Private Hospitals

Emergency Call Centre Contact Info


Online Medical Assistance Support Info

Second medical opinion assist services Info
 
Malaysia prevention and wellness program

MMI Customer Service Careline

Medical Insurance Advance Training

Online Download Support

Reward and redemption loyalty program
 
 
MMI Nationwide Strategic Network

 
MMI online marketing strategic support
 
 
 
QR Code For MMI HQ Contact Info
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Malaysia Insurans Perubatan & Pembedahan Hospital ada Pembaharuan Terjamin sehingga umur 80 tahun

Pelan insurans perubatan Malaysia yang diatur oleh
Organisasi Insurans Perubatan Malaysia (MMI)
 
 
 
 
Organisasi Insurans Perubatan Malaysia (MMI)
Dipercayai, berpengalaman dan Terbesar Organisasi Insurans Perubatan dan Kesihatan di Malaysia.
 
MMI Talian Hotline : +603-92863323
mmicare@medicalinsurance.com.my 
 
BIAR SYARIKAT INSURANS BAYAR KOS RAWATAN HOSPITAL DAN PEMBEDAHAN ANDA & KELUARGA!!!

Pernahkah kita terfikir, sekiranya berlaku kecemasan di mana kita, pasangan atau anak kita, jatuh sakit atau ditimpa kemalangan, bagaimana anda menguruskan kecemasan itu? Apakah persediaan yang sudah anda lakukan?

Dalam kehidupan sekarang, dengan kualiti udara dan air yang kotor, barang makanan & minuman yang penuh dengan bahan pengawet, sistem penternakan & perladangan yang penuh dengan penggunaan bahan kimia, tabiat buruk seperti merokok, tidak bersenam serta cara pemakanan yang tidak sihat dan berlemak, tidak hairanlah ramai orang mudah jatuh sakit hari ini, tak kira tua atau muda !

 

 
 
 
Insurans Kad Perubatan Malaysia 

Insurans Kad Perubatan adalah satu keperluan untuk semua. Namun begitu, masih ramai dikalangan rakyat Malaysia tidak menitikberatkan soal memiliki kad perubatan (medical card). Sekiranya anda ingin mengetahui samada anda patut memiliki kad perubatan atau sebaliknya, sila fahami dan hayati kenyataan di bawah untuk memastikan keperluan anda untuk memiliki .

 

1. Jika saya masuk hospital, mampukah saya membayar bil hospital. Saya mungkin dapat mengelak hutang kereta,rumah, kad kredit, etc..tetapi jika doktor memerlukan duit untuk rawatan, saya tiada pilihan, saya perlu menyediakannya serta merta.

Kad perubatan akan membantu anda serta merta dan anda tidak perlu lagi risau tentang kos rawatan dan perubatan.

 

2. Jika saya masih bekerja, syarikat akan membayar kos perubatan saya dengan insuran perubatan berkelompok. Bayangkan jika saya dah pencen selepas umur 55 tahun. Bermula umur 56 tahunlah saya akan sakit dan syarikat tidak lagi akan membayar kos perubatan saya. Jika saya tunggu sehingga umur 56 tahun baru saya nak memiliki kad medical, saya bernasib baik jika saya masih sihat. Sekalipun saya masih sihat, saya perlu membayar premium yang sangat tinggi untuk memiliki kad perubatan.

 

3. Saya tidak tahu bila saya akan sakit dan semua orang tidak mahu sakit. Tetapi, kenapa ramai orang di hospital? Mereka datang ke hospital untuk mendapatkan rawatan dan saya mungkin salah seorang daripadanya suatu hari nanti.

 

Pasti anda sudah ketemui jawapan samada anda perlukan kap perubatan atau sebaliknya. Adakah benar-benar perlukan kad perubatan setelah menjawab persoalan di atas?

Manusia tidak pernah tahu apa yang akan berlaku pada masa depan, samada nasibnya baik ataupun kurang baik semuanya tidak dapat dijangkau oleh akal manusia. oleh kerana itulah kita sering dikejutkan dengan berita kematian disebabkan kemalangan dan penyakit.

 

Sakit itu pasti, risiko ‘accident’ juga mungkin. Tetapi persoalannya adakah kita akan menyusahkan orang lain jika sekiranya kita sendiri terkena perkara tersebut?

 

Perhatikan senarai kos rawatan dibawah :

 
**kos rawatan dianggarkan mengikut tahap kronik pesakit tersebut
 
Kanser Payudara = Kos RM10,000 – RM140,000
 
Kanser Rahim = Kos RM10,000 – RM140,000
 
Serangan Jantung = Kos RM10,000 – RM50,000
 
Strok = Kos RM7000 – RM15,000
 
Katarak = Kos RM3000 – RM5000
 
Demam Denggi = Kos RM3000 -RM8000
 
Diabetes = Kos RM2500 – RM5000 / tahun
 
Tekanan Darah Tinggi = Kos RM2000 – RM5000 / tahun
 
Pintasan Jantung = Kos RM30,000 – RM50,000
 
Pembedahan Jantung Terbuka = Kos RM50,000 – RM80,000
 
Pemindahan Jantung = Kos RM50,000 – RM140,000
 
Kanser = Kos RM3000 – RM400,000
 
Homodialisis = Kos RM1200 /rawatan
 
Kemoterapi = Kos RM1200 /rawatan
 
Radioterapi = Kos RM1200 /rawatan
 
 
 
Jual Rumah untuk rawat penyakit 

Seorang yang kaya mungkin boleh beli rumah yang besar, kereta mewah dan barang-barang yang mahal tetapi mereka tidak boleh beli kesihatan. untuk kekal sihat perlu menjaga permakanan yang seimbang, gaya hidup yang sihat dan cara kerja yang efektif. kerana apabila sakit datang kita hanya dapat beli ubat sahaja untuk kurangkan sakit tersebut.

 

Diantara penyakit yang disebabkan gaya hidup yang tidak sihat ialah kencing manis, tekanan darah tinggi, penyakit jantung, angin ahmar, gout, obesiti, masalah sendi dan banyak lagi. jika kita amalkan gaya hidup dan permakanan yang sihat sudah pasti masalah ini boleh dielakkan.

 

Kita harus bersyukur dengan kesihatan yang dikecapi sekarang. jangan kerana salah diri sendiri menjadi punca badan kita memberi ruang kepada penyakit-penyakit menghuni tubuh kita. jangan tunggu nikmat itu hilang baru nak hargai bak kata orang "sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tiada guna”.

 

Namun begitu, kita sebagai manusia hanya mampu menjaga dan mengawal, yang menentukan segalanya adalah pencipta segala sesuatu. dia lah yang beri sihat dia juga yang beri sakit. oleh itu disamping kita menjaga kesihatan diri, kita juga perlu buat persediaan rapi untuk risiko yang berkemungkinan menimpa diri kita. oleh kerana kos perubatan sekarang begitu tinggi dan mahal, maka Kad Medical bukan lagi merupakan satu keperluan semata-mata tetapi lebih kepada persediaan untuk kewangan kita tatkala memerlukan dan paling kurang kita tidak menyusahkan orang lain terutamanya keluarga sendiri untuk membayar kos rawatan yang tinggi.

 

ingat semua, kita tidak minta untuk sakit dan tidak minta untuk ditimpa kemalangan…tetapi kita harus ingat bahawa ‘malang tidak berbau’ dan tidak mengenali sesiapapun. sekali malang menimpa, sekurang-kurangnya kita sudah bersedia.

 

 

Dapatkan quotation Kad Medical anda sekarang.

 

Persediaan Kewangan Ketika Anda Hadapi Sakit Kritikal

STATISTIK Kementerian Kesihatan menunjukkan penyakit jantung adalah penyebab kematian nombor satu di Malaysia yang merangkumi 16.5 peratus kematian di hospital pada 2008. Malah, anggaran penyakit jantung koronari di negara ini adalah 40,000 kes baru setiap tahun bagi sejumlah 28 juta penduduk atau ringkasnya – 4.52 kes baru setiap jam!

 

Bagi penyakit barah pula, maklumat Kanser Malaysia 2006 yang dikumpul kementerian pula menunjukkan seorang bagi setiap tujuh rakyat Malaysia berisiko menghidap penyakit itu.

 
 
 

Meskipun statistik agak mengerikan, kadar pemulihan menggalakkan jika diagnosis dan rawatan diberikan pada peringkat awal penyakit kritikal. Malah, berbekalkan kemajuan perubatan, kadar pemulihan hari ini lebih baik berbanding dulu. Dalam kebanyakan kes, pesakit yang pulih boleh meneruskan kehidupan yang produktif. Akan tetapi, pesakit perlu membuat peruntukan untuk kos pemulihan, rawatan khas dan perubahan diet dan ini memerlukan sokongan kewangan yang kukuh. Ramai pesakit biasanya tidak mempunyai perlindungan kewangan yang mencukupi.

 

Apakah dana kita mencukupi untuk mendapatkan rawatan? Menurut kajian Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (EPF) pada 2008, ahli berusia 54 tahun memiliki purata simpanan sebanyak RM132,539 saja. Tinjauan sebuah bank pula melaporkan rakyat Malaysia hanya memiliki simpanan yang boleh bertahan 11 minggu. Sekiranya mereka kehilangan mata pencarian, satu bagi setiap lima orang menyatakan simpanan mereka boleh menanggung perbelanjaan biasa selama 4 minggu saja. Simpanan ini hanya meliputi perbelanjaan harian dan tidak termasuk perbelanjaan perubatan untuk sesuatu penyakit kritikal.

 

Kos perubatan rawatan kanser boleh menokok sehingga RM300,000 sementara rawatan buah pinggang memerlukan RM150,000 ke atas. Pemindahan organ utama pula memerlukan sekurang-kurangnya RM100,000.

 

Kalau dulu penyakit kritikal dianggap tiada harapan untuk pulih, kini dengan kemajuan perubatan, penyakit kritikal boleh dirawat. Persoalannya sekarang, adakah kita mempunyai dana yang mencukupi untuk rawatan ini?

 

"Rawatan penyakit kritikal sering memakan tempoh yang lama dan membabitkan kos pemulihan yang tinggi selain kemungkinan kehilangan mata pencarian. Ini amat membebankan kewangan pesakit dan mereka yang tersayang. Atas alasan itulah persediaan kewangan amat penting.

"Matlamat utama Organisasi Insuran Perubatan Malaysia (Malaysia Medical Insurance Organisation - MMI) adalah untuk mengurangkan kesan dan beban kewangan yang timbul daripada penyakit kritikal”.

 

Menurutnya, syarikat insuran Malaysia menyediakan pilihan kewangan yang menyeluruh untuk memberi pemegang polisi harapan menangani penyakit kritikal. Sebagai permulaan sekali gus jika didiagnos dengan salah satu daripada 36 penyakit kritikal, memberikan akses kepada rawatan diperlukan bagi membantu pemulihan.

 

"Memandangkan penyakit kritikal memerlukan proses pemulihan yang lama, kami percaya penyakit yang mungkin mengubah cara kehidupan anda patut diberi segala sokongan kewangan yang diperlukan”.

 

Sokongan kewangan yang diberikan yang diberi bukan setakat ini saja. Pelanggan juga berpeluang menerima dividen tunai tahunan yang boleh dikumpulkan dalam dana tambahan bagi meningkatkan dana pemulihan anda.

 

"Persediaan kewangan untuk penyakit kritikal adalah penting dalam perancangan kewangan, tetapi ada kalanya perkara di luar jangkaan mungkin akan melanda kita.


 
 
Kos perubatan di hospital swasta hari ini

Anda tahu berapa kos perubatan di hospital swasta?

1. H1N1 – 3 hari – RM5000
2. Pembedahan salur darah tersumbat (Kolestrol)- RM120K
3. Denggi – 7 hari – RM7000

 
Penyakit dan kemalangan itu boleh berlaku bila-bila masa, tak kira usia ?

Jika ia berlaku, menyangka Hospital kerajaan?

Majikan pasti boleh tolong ? 

Kawan-kawan pasti boleh tolong ?

Perlukan rawatan segera, hospital kerajaan adakah satu pilihan yang baik ?

Terpaksa menunggu lama untuk mendapatkan rawatan ? Diminta tinggu giliran 2-3 bulan untuk rawatan penyakit kritikal seperti kanser dan sebagainya ? 

Kos perubatan di hospital swasta hari ini, sangat mahal terutamanya kos rawatan penyakit merbahaya. Kadangkala sampai boleh mencecah puluhan dan ratusan ribu ringgit.
 
 
 
Dan apabila anda menghadapi masalah sedemikian rupa, anda sendiri berkecamuk mana nak cari duit sebanyak itu?
 
 
 
Nak meminjam dari bank, interestnya tinggi dan pinjamannya pula terhad.
 
 
 
Nak pinjam dari kawan, setakat RM100 hingga RM200 mungkin boleh, tapi kalau dah berpuluh ribu, siapa yang sudi pinjam?
 
 
 
Nak jual rumah dan kereta, itu sajalah harta yang ada, kalau dijual, terjejas pula kehidupan sedia ada.
 
 
 
Nak mohon belas kasihan orang, belum tentu ada sesiapa yang sudi menolong, itu pun kalau masalah kita dapat perhatian orang.
 
 
 
Kebanyakan orang buat tak tahu atau sekadar beri sikit sikit sahaja, sekadar dapat tampung keperluan asas sahaja.
 
 
 
Nak minta bantuan badan kebajikan, mereka pun tak mampu nak beri banyak sebab banyak lagi permohonan lain yang perlu dibantu juga.
 
 
 
Anda pasti pening kepala, bila menghadapi dilemma sedemikian rupa! 
 
 
 
 
Siapa akan tolong bayarkan kos perubatan hospital?

Duit deposit hospital, surat jaminan 24jam, bil perubatan hospital, semuanya siapa uruskan?  
 
 
 
 
Anggaran kos pembedahan di salah sebuah hospital swasta di Malaysia

Jika dilihat pembedahan biasa di atas, setidak-tidaknya anda memerlukan RM30,000-RM50,000 bagi menampung kos pembedahan. Adakah anda mempunyai aset yang mudah cair ketika itu? Adakah dengan rumah anda, anda boleh jual dan dapat hasil jualan ketika itu? Ketika itu, anda hanya ada 3 pilihan,
1. Tunai
2. Kad Kredit
3. Kad Perubatan

Apa pilihan yang anda ada?

1. Tunai- Anda memang kategori yang kaya, kerana tidak ramai mempunyai tunai RM30,000 setiap masa. Jangan diambil kira wang di ATM anda jika anda tidak beritahu password anda kepada keluarga terdekat anda di mana keadaan anda pengsan/koma. Adakah anda ada pilihan lain? Boleh pinjam kawan-kawan, saudara terdekat, masing2 mampu bagi pinjam RM1000 ? Jika kecemasan, perlukah anda telefon Bank?

2. Kad kredit- Berapa maksimum had pengeluaran kredit anda? RM5,000? RM10,000? Anda akan terikat dengan kadar faedah 18% bagi menampung hutang kos perubatan/rawatan anda. Anda rasa ini pilihan baik?

3. Kad Perubatan-Hanya dengan menunjukkan kad perubatan di kaunter pendaftaran. Pihak hospital swasta akan menghubungi pihak insuran untuk pengeluaran Surat Jaminan (Guarantee Letter) dan pihak anda mungkin dikenakan deposit kemasukan (RM100-RM500) bergantung kepada hospital swasta tersebut. Selepas GL dikeluarkan, anda boleh terus dapatkan rawatan/pembedahan. Anda setuju ini pilihan terbaik ?

 

Anda tahu Insurans Kad Perubatan (Medical Card) di Malaysia?

 
Kad perubatan (medical card) adalah kad yang memberi kemudahan kepada anda untuk mendapatkan rawatan terbaik di hospital swasta secara tanpa tunai (cashless). Anda juga boleh menyimpan wang sendiri untuk perubatan dan kenapa perlu kad perubatan?

Jika anda simpan RM200 sebulan. Bila simpanan anda akan menjadi RM500,000? Anda perlukan 208 tahun!

Dengan kad perubatan, anda simpan RM200 sebulan. Syarikat Insurans akan bayar semua bil perubatan anda. Seperti yang saya katakan, anda menyimpan bukan membayar untuk kad perubatan.

Adakah wang anda akan berkurangan jika anda membuat tuntutan? Jawapannya TIDAK. Tidak kira berapa banyak anda tuntut RM1K, RM10K, RM50K, RM500K. Wang simpanan anda masih selamat dan tidak berkurangan.

Jika anda menyimpan secara sendiri tanpa Syarikat Insurans, simpanan anda tidak selamat. Contohnya anda mempunyai RM30K. Bil perubatan RM50K. Anda keluarkan RM30K, dan masih perlukan RM20K.

Apa yang boleh lakukan adalah meminjam duit atau keluar KWSP jika layak.

Ini memberikan masalah kepada anda.

Kad Perubatan produk yang bagus?

YA! Anda mempunyai perlindungan perubatan, dan simpanan masa hadapan yang tidak akan berkurangan. Tidak perlu keluarka KWSP atau meminjam wang. Dengan kad perubatan anda mempunyai kewangan kukuh dan bahagia.

Kenapa terlalu lewat apabila bersara nanti?

Permohonan insurans anda akan ditolak kerana anda telah menghidap pelbagai jenis penyakit.

Anda mungkin bersara sebagai jutawan dari duit simpanan atau KWSP tetapi adalah lebih baik jika insurance membayar bil hospital anda dan duit simpanan anda tidak digunakan.

 

Ramai rakyat Malaysia yang berumur 55 tahun ke atas ingin memiliki insurans kad perubatan. Jika mereka sihat, tiada masalah. Tetapi jika mereka mempunyai penyakit seperti diabetes, permohonan mereka akan ditolak oleh Syarikat Insurans. Mengapa mereka ingin memiliki kad perubatan? Kerana mereka sedang membayar sebanyak RM30K setahun untuk bil perubatan mereka.

Kenapa sebelum ini mereka tidak ambil insurans kad perubatan? Mereka menjawab "Selama ini, klinikal, pembedahan dan hospital di bayar oleh syarikat saya bekerja. Rawatan penyakit saya semua dibayar oleh syarikat”

Tetapi apabila bersara, syarikat sudah tidak melindungi mereka. Tetapi penyakit masih ada. Rawatan masih diperlukan. Sekarang mereka mempunyai masalah besar.

 
Bila adalah masa Sesuai dapatkan Insurans Kad Perubatan? 
 
Jika anda sakit kepala, anda baru ambil panadol. Kalau tak sakit, masakan perlu panadol. Tetapi itu panadol, boleh beli bila-bila masa.

Bagi Syarikat Insuran, kita ambil masa kita sihat sebab bila sakit,insuran tidak lagi mahu menerima anda. Setuju dengan saya?
 
Kereta anda ada insuran kereta, kenapa perlu ada insuran? Selain dari kewajipan dari pihak kerajaan, ia membantu anda andai berlaku kemalangan, insuran kereta akan menanggung segala kerosakan kereta. Berapa nilai kereta anda? RM50,000? RM100,000? Jadi berapa pula nilai nyawa atau perlindungan perubatan anda? Tiada insuran? Maka kereta lebih bernilai dari anda?
 
Yela… Bayangkan tiap2 bulan bayar RM100, RM200..baik kita simpan kat ASB ke..ada jugak la pulangan 8%setahun.
 
Simpanan selama 10tahun, jika RM200, selepas 10 tahun mampu mencapai RM24,000, dianggarkan dividen terkumpul(jika duit tidak diusik) hampir RM13,000 menjadikan simpanan anda RM37,000.
 

Simpanan ini juga adalah bertujuaan untuk pengeluaran semasa kecemasan, mahupun mungkin untuk pembelian barang, keluar negeri, menunaikan haji/umrah atau apa sekalipun bergantung kepada kehendak penyimpan.

Tetapi andai berlaku musibah (Kematian, Kemalangan, Kurang Upaya), adakah anda akan mengeluarkan simpanan ini? Jika tidak cukup bagaimana?

Statistik kini mengatakan 1 orang dari 6 orang mungkin akan menghadapi penyakit kanser. Kanser yang kerap kali dikaitkan dengan wanita ialah kanser payudara dan juga kanser rahim.

Seorang Dato yang melakukan pembedahan cardio di Hospital Pantai. Bil pembedahan sekitar RM80,000 yang mana dia membayar tunai kerana tidak mengambil mana-mana polisi insuran.

Isteri kepada Dato itu, disahkan kanser payudara tahap 3 pada umur 46 tahun. Walaupun setiap tahun Datin menjalani pemeriksaan mamogram, namun terasa kelainkan sejak kebelakangan. Lalu mengambil keputusan menjalani sendiri pemeriksaan lebih lanjut sehingga ke tahap pengujian darah, ternyata telah didiagnos kanser tahap 3.

Namun keputusannya mengambil polisi insuran setahun lalu nyata keputusan yang tepat. Ini membolehkan Datin mendapat pampasan Penyakit Kritikal sebanyak RM50,000 serta pembayaran premium insuran bulanannya sudah dikecualikan. Ini bermakna, segala cas pembedahan ditanggung pihak insuran sehingga umur 80 tahun.

 

Ramai rupanya bayar insuran tanpa lihat dari keperluan.

Kita masing2 cakap dah ada insuran, bayar RM 100 - RM150 sebulan, tapi bila kita review polisi, rupanya cuma cover untuk pampasan kematian/kemalangan/sakit kritikal sahaja. Jika dengan RM200, anda sudahpun boleh dilindungi dengan kad perubatan min RM500,000.

Jangan sekadar beli insuran nyawa tanpa kad perubatan. Insuran nyawa dan insuran perubatan biasanya dicantum bersama.

Sebabnya insuran nyawa boleh claim bila berlaku kematian/sakit kritikal/kemalangan. Kalau dah sakit, perlu kad perubatan?

Akibatnya duit simpanan jadi taruhan hidup kita.

Itulah simpanan untuk kita pencen. Itu sebab kita kena ada kad perubatan. Semak balik polisi anda sebelum anda terlambat. Kenapa kita menidakkan hak kita? Kita ada pilihan ketika waktu muda dan sihat, jadi ambillah insuran nyawa dengan perubatan.

Rundingan percuma. Hubungi MMI careline +603-9286 3323.

 
 
 

BAGAIMANA Malaysia Insurans Perubatan Organisasi (MMI) BOLEH MEMBANTU ANDA?

Pelan insurans Kad Perubatan yang diatur oleh MMI boleh uruskan bil perubatan hospital anda sekeluarga, selesaikan masalah kewangan anda itu.
 
faedah-faedah seperti di bawah

 
1– KEMASUKAN HOSPITAL DIPERMUDAHKAN
 
Anda tak perlu pening kepala nak cari duit deposit, korek akaun bank atau pinjam sana sini, semata mata nak masuk hospital.
 
 
 
Lagipun, bila dah perlu masuk hospital ni, bukan boleh tunggu lama. Pasti anda perlukan rawatan segera! Jika deposit peribadi masih diperlukan, anda hanya perlu beri deposit sedikit sahaja. Anda sudah jimat masa!
 
 
 
2 - SURAT JAMINAN (Guarantee Letter)
 
Nak masuk hospital tengah malam ke, masa cuti raya ke, hujung minggu ke, anda tak perlu risau, khidmat emergency saya 24 jam sehari, 365 hari setahun.
 
 
 
Anda boleh hubungi khidmat kecemasan syarikat insurans pada bila bila masa untuk dapatkan surat jaminan ini. Maklum sajalah, kadang kadang syarikat majikan tak kerja 24 jam sehari, 365 hari setahun.
 
 
 
 

3 - BAYARAN BIL TERUS KE HOSPITAL PANEL 
 
Kalau bil dah berpuluh-puluh ribu ringgit, nak membayarnya?
 
 
 
 
Mana nak cari duit banyak tu? Orang yang ada simpanan ribu-ribu pun, sayang nak habiskan duit dia bayar bil hospital saja.
 
 
 
 
 
 
 
Semua bil syarikat insurans akan bayar terus pada hospital anda. Tak perlu pening kepala, tak perlu tuntut bil berbulan lamanya. Semuanya selesai di masa tu juga!
 
 
4 - FAEDAH PERUBATAN YANG TINGGI DAN MENYELURUH 
 
Tanggungan kos termasuk deposit kemasukan (minima 1 malam diwadkan), surat jaminan, kos perubatan & pembedahan, bilik penginapan dan makan minum. Bil perubatan anda, syarikat insurans tanggung secara keseluruhan seperti yang dicaj oleh pihak hospital termasuk yuran doktor pakar dan lawatan doktor ke wad anda (terhad kepada 1 lawatan setiap hari).
 
FAEDAH WAD HOSPITAL DIBERI SEHINGGA 200 HARI* dalam setahun (LEBIH 6 BULAN*) termasuk lawatan doktor dan rawatan rapi (ICU) sehingga 60 hari dalam setahun (2 BULAN).

 
5 - PEMBAHARUAN TERJAMIN 
 
Syarikat insurans akan menanggung kos hospital anda setiap tahun, selagi had seumur hidup tidak habis atau berumur 80 tahun, yang mana lebih awal, tertakluk kepada syarat-syarat jaminan insurans. Ini bermakna, syarikat insurans akan tanggung kos hospital anda, sampai ke tua, selagi polisi insurans anda masih berbayar.

Walaupun anda pernah membuat tuntutan banyak dalam tahun tertentu, syarikat insurans masih menanggung bil perubatan anda yang seterusnya (selagi tidak melebihi had seumur hidup), tanpa ada syarat tambahan, pengecualian penyakit sudah dituntut.

 
6 – TIDAK ADA CO-INSURAN (PEMBAYARAN BERSAMA) SETIAP KALI BUAT TUNTUTAN
 
Kad medical yang diatur oleh MMI,  syarikat insurans akan tanggung kos hospital 100%, tanpa ada co-insurance (pembayaran bersama) setiap kali tuntutan, DENGAN SYARAT KADAR BILIK WAD + MAKAN MINUM HARIAN ANDA MESTILAH TIDAKM MELEBIHI HAD HARIAN YANG DIBENARKAN.
 
 
 
Jika melebihi had harian, anda perlu menanggung perbezaan kadar bilik dan 10% dari baki bil perubatan. 
 
 

 
7 - PILIHAN 73 HOSPITAL PANEL* SELURUH MALAYSIA*
 
Anda tidak perlu risau bila merantau ke mana-mana kerana syarikat insurans mempunyai pilihan lebih 73 panel hospital di seluruh Malaysia, termasuk di Trengganu, Kelantan, Sabah & Sarawak. Di Selangor dan Kuala Lumpur sahaja, syarikat insurans mempunyai lebih 26 panel hospital* untuk kemudahan anda, termasuk hospital popular seperti Institut Jantung Negara (IJN), Glen Eagles Intan Ampang, Hospital Tawakal, Hospital PUSRAWI, Subang Jaya Medical Centre, Sunway Medical Centre, Darul Ehsan Medical Centre, Sri Kota Klang Medical Centre dan sebagainya.
 
8 - RAWATAN PESAKIT LUAR UNTUK KANSER & BUAH PINGGANG 
 
 
Sesetengah orang, bila dah hidap penyakit kanser atau kerosakan buah pinggang, mereka perlukan rawatan yang berpanjangan dari masa ke semasa.
 
 
 
Selagi hidup, selagi itulah anda perlukan rawatan dan kos rawatannya pun boleh tahan mahalnya! 
 
Kos rawatan kanser dan buah pinggang untuk pesakit luar ini, akan dibiayai mengikut had pelan yang anda pilih. Paling mudah, masuk wad minima 1 malam, semua bil hospital akan syarikat insurans bayar sepenuhnya.
 
9 - KHIDMAT KECEMASAN DI LUAR NEGARA* 
 
 
Kad medical syarikat insurans turut menyediakan khidmat pemindahan perubatan antarabangsa (international medical evacuation) sekiranya kemudahan hospital di luar negara tidak lengkap untuk merawat anda ketika kecemasan.
 
 
 
Pemindahan akan dilakukan melalui kapal terbang atau helikopter ambulans yang disewakan untuk anda. Setiap kali kejadian, syarikat insurans akan menanggung kos pemindahan sehingga USD 1 juta.   
 
 
Syarikat insurans juga menyediakan khidmat penghantaran balik jenazah ke Malaysia jika anda meninggal dunia di luar negara.
 
 
 
Segala urusan dokumentasi dan perbelanjaan, akan syarikat insurans uruskan bagi pihak anda.
 
 

 
MACAM MANA NAK DAPATKAN KHIDMAT Malaysia Insurans Perubatan Organisasi (MMI)?
 
Mudah saja caranya – anda hanya perlu menjadi pelanggan kad medical insurans perubatan yang diatur oleh MMI!


Ciri-Ciri Produk kad medical insurans perubatan yang diatur oleh MMI!

 
Jenis Produk 
                
100% Perlindungan

Kategori Produk             
Insurans Perubatan & Pembedahan Hospital (Medical & Health Insurance)
 
Tujuan Produk              
Membiayai kos perubatan dan pembedahan di hospital sahaja kerana kos perubatan hospital sangat mahal dan perlu diinsuranskan.

Skop Perlindungan         
Rawatan hospital akibat penyakit yang baru dihidapi (perlu diwadkan) dan kemalangan (diwadkan dan rawatan pesakit luar). PENYAKIT SUDAH SEDIA-ADA WUJUD sebelum tarikh kuat-kuasa polisi atau dalam tempoh menunggu, TIDAK AKAN DILINDUNGI.

Pembaharuan               
Terjamin sehingga umur 80 tahun*. Perlindungan berterusan ke atas penyakit yang sudah dituntut, di mana ia masih lagi dilindungi untuk tahun seterusnya, selagi had seumur hidup tidak habis atau selagi polisi tidak luput.

Pembayaran Bil             
Bayaran Terus Menerus ke Hospital Panel atau Tuntutan-Semula (Untuk Hospital Bukan Panel)
 
Khidmat Kecemasan*      
Urusan kemasukan diuruskan oleh Medi-Express Sdn Bhd (MCO Berdaftar) 24 jam sehari, 365 hari setahun, termasuk hujung minggu dan cuti am. Khidmat Kecemasan Luar Negara akan diuruskan oleh Asia Assistance (hanya untuk pemindahan kecemasan & penghantaran balik jenazah ke Malaysia).


Faedah Kewangan Yang Disediakan
 
1 – Deposit Kemasukan Hospital Panel (seperti yang diminta oleh pihak Hospital)
 
2 – Surat Jaminan Pembayaran (Guarantee Letter) Untuk Kemasukan Hospital Panel (dalam Malaysia sahaja)
 
3 – Bayaran bil perubatan terus ke hospital panel (mengikut had maksima yang dipilih di dalam pelan insurans) 
 
4 – Pelepasan Cukai Pendapatan sehingga RM 3,000 setahun (termasuk insurans pendidikan)
 
5 – Khidmat Kecemasan 24 jam sehari, 365 hari setahun (dalam Malaysia sahaja).
 
6 – Bantuan Perubatan Antarabangsa (Medical Evacuation)* sehingga USD $ 1 juta* setiap kejadian.

Kelebihan Kad Medical insurans perubatan yang diatur oleh MMI!
 
TIADA CO-INSURANCE (PEMBAYARAN BERSAMA) SETIAP KALI TUNTUTAN.

KEMUDAHAN KECEMASAN ANTARABANGSA SEHINGGA USD 1 JUTA (For medical evacuation only)

Faedah bilik wad + makan sehingga 200 hari* setahun (lebih 6 bulan*) dan Faedah ICU sehingga 60 hari* setahun (2 bulan*)

Faedah caj lawatan doktor ke wad (In-Hospital Visit) sehingga 200 hari* setahun

Faedah rawatan pesakit luar untuk dialysis buah-pinggang dan kanser Faedah penjagaan anak di hospital (untuk katil tambahan and makan minum penjaga ketika di hospital)

TIADA JADUAL SEKATAN untuk rawatan ICU, pembedahan siang hari atau rawatan pesakit luar untuk kemalangan (semuanya ditanggung sehingga had maksima tahunan)

Perlindungan perubatan meliputi seluruh dunia (sakit atau kemalangan di mana-mana pun, anda dilindungi)

Had Tahunan dan Had Seumur Hidup yang lebih tinggi

Pembaharuan Terjamin (sehingga umur 80 tahun*) selagi jumlah keseluruhan tuntutan tidak melebihi had seumur hidup

Penjagaan Kejururawatan di Rumah (bila diperlukan sahaja)

Kemudahan membawa jenazah pulang ke Malaysia jika meninggal dunia di luar negara (Asia Assistance)

Meliputi 73* panel  hospital swasta di seluruh Malaysia termasuk SJMC, Tawakal, Pusrawi, IJN & GlenEagles.

Bayaran bil termasuk cukai kerajaan dan yuran laporan perubatan

Tuntutan-semula untuk rawatan lanjutan (follow-up treatment) dalam masa 31 hari* selepas keluar hospital

Elaun Harian sehingga 200 hari* setahun untuk kemasukan ke hospital kerajaan (100% kerajaan)

Faedah Ujian Diagnostic dan Konsultansi Pakar dalam masa 60 hari* sebelum pembedahan.

Umur kemasukan di antara 30 hari sehingga 59 tahun sahaja dan boleh diperbaharui sehingga berumur 79 tahun*.

TERBUKA KEPADA INDIVIDU YANG MASIH SIHAT DAN TIDAK TERLALU GEMUK SAHAJA. Jika anda pernah menghidap apa jua penyakit, anda perlu mengisytiharkan rekod perubatan lama dan penyakit tersebut mungkin tidak akan dilindungi.

Untuk warganegara asing, jika anda seorang pekerja professional (expat), penduduk tetap (PR) atau ahli perniagaan, anda boleh memohon.
 
 
 
Bagi pekerja manual warga asing yang mempunyai permit kerja yang sah (seperti pembantu rumah dan pekerja am), anda juga boleh memohon tetapi ada terhad*. Skop perlindungan terhad kepada kawasan Malaysia dan kod risiko kerja.
 
 
 
Ciri-Ciri Penting Yang Anda Perlu Tahu
01.Jaminan Kewangan hanya diberikan untuk rawatan hospital bagi kes penyakit yang baru dihidapi dan kes kemalangan sahaja.
 
 
 
Penyakit sedia-ada yang sudah wujud sebelum pembelian insurans, perlu diisytiharkan dengan jujur dan ia tidak akan dilindungi, samada disedari atau tidak.
 
 

02.Jaminan Perlindungan untuk rawatan hospital ke atas kes kemalangan, adalah serta-merta selepas tarikh kelulusan.
 
 
 
Bagi penyakit yang baru dihidapi, perlindungan hanya akan berkuat-kuasa selepas 30 hari* dari tarikh kelulusan. Bagi penyakit tertentu yang telah disenaraikan, ia akan dilindungi selepas 120 hari dari tarikh kelulusan.
 
 

03.Bagi rawatan follow-up dalam tempoh 31 hari* dari tarikh keluar hospital, tuntutan boleh dilakukan secara "bayar dahulu, tuntut kemudian” melalui borang tuntutan perubatan.

04.Untuk kes tuntutan perubatan yang meragukan dalam 2 tahun pertama polisi (tempoh boleh pertikai), syarikat insurans berhak meminta anda membayar bil perubatan terlebih dahulu, sementara siasatan lanjut dilakukan ke atas tuntutan tersebut.
 
 
 
Ini bagi mengelakkan berlakunya penipuan insurans untuk tuntutan penyakit sedia-ada yang tidak diisytiharkan semasa pembelian insurans dilakukan. Tuntutan-semula boleh dilakukan selepas itu, bergantung kepada keputusan siasatan.
 
 

05.Pembayaran terus ke hospital hanya diberikan untuk kemasukan ke hospital panel sahaja. Bagi hospital bukan panel, urusan tuntutan insurans akan dibuat secara "bayar dulu, tuntut kemudian” di syarikat insurans.

06.Terdapat hospital panel yang meminta anda memberi deposit peribadi untuk kemasukan ke hospital mereka.
 
 
 
Ia dibuat bagi menampung kos hospital yang tidak ditanggung oleh syarikat insurans seperti kos bukan perubatan (suratkhabar, pek kemasukan hospital, caj pengurusan hospital dan penggunaan telefon) atau bil hospital yang tidak ditanggung akibat melebihi jumlah had maksima di dalam plan insurans (excess charge).
 

07.Kad Medical memberi jaminan pembaharuan sehingga genap umur 80 tahun*, selagi jumlah keseluruhan tuntutan tidak melebihi had maksima tahunan / seumur hidup dan selagi polisi masih aktif.

08.Pembayaran premium insurans perlu dilakukan berterusan TANPA GAGAL. Bayaran tidak boleh lewat dari tempoh 30 hari dari tarikh sepatutnya bayar. Jika tidak, polisi anda akan luput!

 
09.Jumlah premium insurans akan meningkat mengikut lingkungan umur di dalam pelan insurans. Kadar premium pada masa akan datang tidak dijamin.
 
 
 
Syarikat Insurans berhak meminda kadar premium terpakai ketika pembaharuan, jika terdapat tuntutan banyak di masa hadapan. Notis 90 hari akan diberi terlebih dahulu.
 
 

10.Bagi khidmat perubatan antarabangsa, ia bukan khidmat pembayaran bil perubatan di luar Negara. Sebaliknya ia adalah bantuan pemindahan (medical evacuation) ke hospital berhampiran dan penghantaran-pulang jenazah ke Malaysia. Rujuk khidmat Asia Assistance seperti di dalam polisi insurans anda.

11.Insurans perubatan tidak melindungi kos perubatan di luar negara sekiranya anda berada di luar Malaysia melebihi 90 hari berturut-turut (3 bulan). Kalau kadang-kala keluar negara, anda masih dilindungi.

12.Rujuk Pengecualian (Exclusion)* di dalam risalah atau polisi* insurans anda untuk keadaan-keadaan perubatan yang tidak dilindungi insurans seperti masalah kehamilan, bersalin, keadaan sedia-ada sejak lahir (congenital), rawatan pergigian atau kanta mata, kos hospital bukan perubatan, kemasukan hospital tanpa diagnosis penyakit (warded for investigation purpose only tidak dilindungi) dan sebagainya.
 
 
 

Kisah Sedih Yang Kita Taknak Tahu

Kisah A - Akibat Sakit Jantung

"Saya tidak perlukan Medical Card…” Kisah ini terjadi sewaktu En. "A" (bukan nama sebenar), 49 tahun, dihampiri oleh seorang konsultan untuk menawarkan pelan medical card. Apa yang terjadi 6 bulan selepas itu, beliau dimasukkan ke hospital untuk menjalani pembedahan pintasan jantung. Dan beliau membayar sendiri segala perbelanjaan yang berkaitan yang agak tinggi (RM 70,000.00).  Beliau kini menyesal kerana tidak menerima nasihat oleh konsultan insuran perubatan dari MMI (Organisasi Insuran Perubatan Malaysia) itu beberapa bulan lalu. Sekiranya beliau mengambil pelan kad medical yang ditawarkan dulu, sudah tentu beliau tidak perlu keluarkan kos yang besar. Kini, duit simpanan beliau telah berkurang dengan begitu banyak sekali dan tentunya menjejaskan perancangan kewangan beliau untuk menghadapi persaraan dengan bebas, bahagia dan tenang.

Kisah B - Akibat Kemalangan Jalan Raya

"Tak apa nanti-nantilah. Sekarang duit tak berapa cukuplah.” En. "B" (bukan nama sebenar), 29 tahun, memberikan alasan ini sewaktu ditemui oleh seorang konsultan insuran perubatan dari MMI (Organisasi Insuran Perubatan Malaysia) pada suatu hari. Kalau dilihat kepada gaya hidup beliau, seakan tidak dapat dipercayai beliau tidak mempunyai kemampuan kewangan untuk mengambil perlindungan insuran perubatan. Setahun selepas itu beliau telah ditimpa kemalangan jalan raya sehingga kehilangan sebelah kaki dan penglihatannya manjadi kabur. Akibatnya beliau diberhentikan kerja kerana kehilangan upaya. Gaya hidup beliau dan keluarga berubah sekelip mata akibat kejadian itu dan kini bebanan dan tanggungjawab sebagai ketua keluarga terpaksa digalas oleh isteri tercinta. Beliau bernasib baik kerana isteri beliau sanggup memikul amanah. Namun jauh di lubuk hati beliau, beliau amat menyesal kerana tidak menyertai pelan kad medical setahun yang lalu. Sekurang-kurangnya manfaat perlindungan pelan medical card akan dapat membantu keluarga beliau menghadapi situasi yang sukar lagi mencabar ini.

Kisah C - Pertama kali dalam hidup

"Boleh Encik buatkan kad medical untuk anak saya esok?” Panggilan diterima daripada Pn. "C" (bukan nama sebenar) pada pukul 12 malam pada suatu hari. Pada waktu tersebut, konsultan insuran perubatan MMI (Organisasi Insuran Perubatan Malaysia) berkenaan baru sahaja melelapkan mata dan berasa terkejut menerima panggilan sebegitu.

Itulah pertama kali dalam hidup beliau menerima panggilan untuk menyertai pelan perlindungan insuran perubatan pada tengah malam. Keesokannya konsultan insuran perubatan MMI (Organisasi Insuran Perubatan Malaysia) berkenaan menguruskan segala dokumen yang diperlukan. "Pn. "C", apakah sebenar motivasi puan untuk segera mengambil pelan perlindungan insuran perubatan untuk anak puan yang baru lahir?” tanya konsultan insuran perubatan MMI (Organisasi Insuran Perubatan Malaysia) berkenaan. "Sebenarnya saya menjadi anak yatim ketika berusia 10 tahun apabila ayah saya meninggal dunia.

Hidup kami berubah sekelip mata dan saya melihat ibu terpaksa berkerja keras untuk menyara kami 6 orang adik-beradik. Saya berasa sangat kasihan pada ibu. Saya tidak mahu perkara sama berlaku kepada keluarga saya yang sangat saya sayang.”

 

Tuan/Puan yang saya hormati,

 

Kisah-kisah di atas sebenarnya cuba menggambarkan kepada anda betapa pentingnya anda membuat keputusan untuk mengambil perlindungan insuran perubatan. Dan anda perlu melakukannya sekarang tatkala mana anda masih sihat, cergas, bersemangat, disayangi dan dihargai, berkemampuan dari segi fizikal dan kewangan. Dan yang paling penting anda masih mempunyai masa untuk membuat pilihan.

 

Bayangkan sebuah keretapi terakhir pada suatu malam kini sedang menunggu anda di sebuah stesen. Sebentar lagi apabila ia bertolak dan anda tidak berada di dalamnya, anda akan terlepas peluang keemasan untuk sampai ke destinasi dengan selamat. Bersendirian di stesen tersebut akan hanya mendedahkan anda kepada pelbagai risiko yang anda tidak dapat menjangkakan. Saya percaya, sesiapa juga tidak ingin berada dalam keadaan demikian. Anda perlu membuat keputusan untuk naik keretapi itu segera…. sekarang !

 
 
MMI Kad Medical pelan disediakan oleh Syarikat Insuran Malaysia menawarkan benefit yang tinggi kepada peserta disamping bayaran premium yang amat murah dan rendah"
 

 
 
 
 

Tips pencegahan kesihatan


 

Buah Pinggang Sihat Untuk Hidup

Trend peningkatan pesakit muda membimbangkan, kesedaran derma organ penting untuk elak sengsara

HANYA pesakit buah pinggang kronik tahu betapa sengsaranya hidup bergantung pada mesin dialisis. Sekadar melaksanakan 30 peratus fungsi buah pinggang sebenar, pesakit berdepan pelbagai situasi menekan malah berdepan risiko kematian lebih awal.
 
Di Malaysia, lebih 12,000 pesakit buah pinggang kronik yang sedang menjalani dialisis berada dalam senarai menunggu untuk pembedahan pemindahan buah pinggang – jumlah yang terlalu banyak jika dibandingkan dengan organ yang diterima.

Terbukti, pemahaman, penerimaan dan maklum balas masyarakat terhadap mesej dan kempen kesedaran yang dikendalikan pelbagai pihak sejak lama dulu masih jauh dari garis selamat. Hakikatnya soal kematian dan pendermaan organ sulit untuk dibicarakan apatah lagi membabitkan orang tersayang begitu juga di kalangan pengamal perubatan yang berusaha untuk menyelamatkan nyawa pesakit.

Perunding Nephrologist Hospital Selayang, Dr Rafidah Abdullah menjelaskan, tahun lalu hospital itu menerima 22 pasang buah pinggang dan berjaya menjalankan 40 pembedahan pemindahan buah pinggang, namun jumlahnya masih jauh dari sasaran sebenar.

"Begitu juga halnya apabila kita bercakap mengenai jumlah penderma organ kadaverik (orang mati) atau mati otak yang mencatatkan jumlah sangat rendah.

"Bayangkan, tahun lalu hanya lapan pemindahan dikendalikan di sini. Begitu juga Hospital Kuala Lumpur (HKL)… keadaan ini sangat membimbangkan,” katanya kepada kolum Sihat.

Hari ini, sambutan Hari Buah Pinggang Sedunia 2012 Peringkat Kebangsaan dilancarkan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

Dr Rafidah berkata, walaupun dengan pelbagai hebahan media seperti media cetak, penyiaran, laman web dan blog, masih ramai orang bukan saja tidak tahu manusia boleh hidup normal dengan hanya bergantung satu buah pinggang, malah mereka mempunyai persepsi salah mengenai konsep derma organ dari sudut agama.

"Tiada istilah putus asa dalam Islam termasuk dalam soal merawat penyakit. Secara asasnya, hukum pemindahan dan pendermaan organ ialah harus. Ini kerana pemindahan dan pendermaan organ memenuhi tuntutan memelihara nyawa manusia iaitu salah satu daripada objektif syariah.

"Ini kerana kaedah rawatan pemindahan organ terbukti berjaya merawat pesakit yang menghidap masalah kegagalan organ peringkat akhir,” katanya.

Dr Rafidah berkata, Hari Buah Pinggang Sedunia 2012 memilih slogan ‘Kidneys For Life’ atau ‘Buah Pinggang Untuk Hidup’ sebagai tema sambutan bagi mempromosi dan menerapkan kesedaran mengenai derma organ.

"Bayangkan, bagaimana organ dan tisu yang anda derma mampu mengubah kehidupan individu yang mengalami kegagalan organ dan tisu. Anda menyelamatkan nyawa dan memberi mereka dan keluarga mereka masa depan yang lebih terjamin,” katanya.

Mengikut statistik Pusat Sumber Transplan Negara, sehingga 31 Januari 2012, jumlah pendermaan organ sebenar yang direkodkan membabitkan 361 individu manakala jumlah pengikrar pendermaan organ seramai 188,147 orang. Ini menunjukkan negara sangat memerlukan organ.

Petugas perkhidmatan kerajaan kini berdepan pelbagai halangan kerana dikatakan mengikut rekod terkini, negara hanya ada 50 pakar buah pinggang. Bayangkan jumlah pesakit yang memerlukan rawatan segera. Betapa tertekan pengamal perubatan yang pada masa sama cuba mengubati pesakit serta memberi kesedaran, menganjurkan pelbagai kempen dan mempromosi maklumat dan kesedaran mengenai buah pinggang kepada masyarakat.

"Berpandukan kepada graf, pesakit yang dikesan mengalami masalah buah pinggang pada usia muda makin meningkat dan ini amat menakutkan. Namun, secara purata peningkatannya setara bagi setiap kumpulan usia. Bayangkan dalam masa sehari, tiga hingga empat pesakit baru dikesan mengalami kegagalan buah pinggang.

"Kami bekerja siang dan malam untuk menjayakan usaha ini. Kita berharap media massa dapat memberikan sokongan dengan menyampaikan mesej yang tepat serta memainkan peranan penting dalam mengubah stigma dan pemikiran masyarakat terhadap pemeriksaan kesihatan serta derma organ,” kata Dr Rafidah.

Dalam hal ini, hanya populasi sihat dapat membebaskan negara dari kemelut ini. Untuk melahirkan masyarakat yang celik kesihatan, pendidikan dan kesedaran perlu diterapkan dari awal.

Mengetahui faktor risiko dengan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala sangat penting kerana penyakit buah pinggang adalah pembunuh senyap. Pesakit tidak akan mengesan tanda mahupun merasa kesakitan pada peringkat awal. Namun sebaik ia berjaya dikesan, semuanya sudah terlambat kerana pada peringkat ini buah pinggang sudah gagal. Sehubugan itu, sayangilah buah pinggang anda dan hargailah kesihatan.

Info:

* Anda boleh mendaftar menjadi penderma organ dengan Registri Pendaftar Organ Nasional
* Maklumat lanjut layari www.nkf.org.my dan www.agiftoflife.gov.my

 

 

Kurus Dengan Cara Pembedahan

RAMAI yang tidak sedar bahawa obesiti antara punca tertinggi kematian yang tidak disangka-sangka. Setiap tahun, angka yang meninggal dunia akibat daripada komplikasi berkait rapat dengan obesiti cukup besar. Kajian Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) tahun lalu mendapati Malaysia adalah negara yang mempunyai paling ramai penduduk obes atau gemuk di Asia Tenggara iaitu sebanyak 16.3 peratus daripada jumlah penduduk.

Berat badan yang jauh melebihi daripada sepatutnya boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius seperti tekanan darah tinggi, masalah jantung, strok, masalah tidur, asma, gagal kawalan air kencing, sakit belakang, ketidaksuburan dan pelbagai lagi. 

 

Hilang berat yang berlebihan itu sebenarnya mampu mengurangkan malah merawati masalah kesihatan yang serius itu.

 

Pelbagai cara mengurangkan berat badan boleh dilakukan seperti berdiet, aktif bersenam atau mengambil pil kurus tetapi bukan semua orang dapat keputusan seperti yang diingini atas faktor tertentu.

 

Pembedahan bariatrik seperti pintasan gastrik dan pembedahan sleeve gastrik antara penyelesaian kepada dilema individu obes.

 

Pembedahan bariatrik adalah teknik pembedahan bertujuan mengurangkan berat badan dengan cara meletakkan alat bantuan seperti pengikat gastrik mahupun pembuangan beberapa bahagian pada perut.

Menurut Pakar Bedah, Pusat Pengurusan Berat Badan dan Pembedahan Hospital Pakar KPJ Damansara, Datuk Dr. Haron Ahmad, pembedahan bariatrik dicadangkan kepada mereka yang indeks jisim badan (BMI) melebihi 38 dan gagal melalui cara pengurangan berat badan yang lain.

"Bagi mereka yang mencapai BMI 35 dan menderita penyakit seperti diabetes kronik dan masalah jantung berkait dengan obesiti turut disyorkan menjalani pembedahan.

 

"Selalunya, doktor akan mengesyorkan diet atau senaman bagi mengurangkan berat badan ke tahap yang sihat.

 

"Namun jika sudah lebih setahun berusaha tetapi masih tidak berjaya, pembedahan bariatrik dicadangkan bagi mengurangkan atau merawat masalah penyakit kronik yang berkait rapat dengan obesiti.

 

"Fungsi utama pembedahan bariatrik bukan sekadar tampak kurus tetapi lebih kepada pemulihan kesihatan kerana obesiti punca pelbagai penyakit kronik

 

"Jangan salah tafsirnya sebagai pembedahan kosmetik,” ujarnya yang telah berjaya melakukan pembedahan bariatrik terhadap 87 pesakit di Hospital Pakar KPJ Damansara.

 

Antara yang pernah menjalani pembedahan ini pelakon Syanie.

 

Cara rawatanRawatan untuk obesiti antaranya pintasan gastrik, pembedahan sleeve gastrik, ikatan gastrik dan belon intragastrik.

 

Terangnya, selepas pembedahan, pesakit akan berasa cepat kenyang dan kurang selera makan.

 

Lalu ia membuatkan sistem tubuh mengambil tenaga daripada lemak pada badan sebagai ganti kepada makanan yang sering diambil.

 

Dr. Haron berkata, kehilangan sebanyak 30 peratus daripada berat badan berlebihan sudah mampu mengurangkan risiko-risiko penyakit yang berkait rapat dengan obesiti.

 

KelebihanPembedahan bariatrik mampu memperbaiki kualiti hidup pesakit.

 

Selepas pembedahan, pesakit akan dapat melihat kesan positif seperti pengurangan berat badan yang ketara, tekanan darah menurun, memulihkan pesakit yang mengalami diabetes tahap 2 serta merendahkan kolesterol.

 

Selain itu, ia dapat memulihkan masalah pernafasan ketika tidur, pedih ulu hati, memperbaiki pergerakan anggota badan malah menghilangkan sakit teruk pada sendi-sendi tulang akibat berat badan yang berlebihan.

 

Masalah kitaran haid wanita obes yang tidak teratur sehingga mengganggu kesuburan juga dapat diperbaiki.

 

"Dari segi psikologi juga semakin bagus kerana ia meningkatkan semangat dan pengawalan emosi kerana pesakit obes selalunya berasa rendah diri,” terang Dr. Haron.

 

Komplikasi Apa saja pembedahan pasti ada komplikasi atau risikonya, begitu juga dengan pembedahan bariatrik.

 

Namun ia berbeza bagi setiap pesakit bergantung kepada sejarah kesihatan dan prosedur yang dijalani.

 

Terang Dr. Haron, dengan rawatan susulan, sesi bersama pakar diet dan kaunseling memastikan perawatan total kepada pesakit.

 

"Risiko untuk pembedahan pintasan gastrik atau sleeve gastrik untuk bocor ada sebanyak satu peratus.

 

"Selain itu, pesakit akan dibekalkan dengan pil vitamin bagi memberi nutrisi yang tidak mencukupi akibat pembedahan tersebut.

 

"Sebab itu pesakit perlu berterus an bertemu doktor bagi memastikan segalanya dikawal dan menyediakan pesakit dengan masalah yang mungkin dihadapi,” ujarnya.

 

Pesakit yang menjalani pembedahan bariatrik juga perlu bertemu dengan pakar kaunseling kerana cara pemakanan selepas pembedahan agak berbeza berbanding sebelum itu.

 

Pesakit mungkin akan muntah jika masih kekal mengambil jumlah makanan yang banyak seperti sebelum pembedahan kerana perut yang semakin kecil.

 
 
 

Malaysia Government         

Departement

Accountant General's Department - Jabatan Akauntan Negara Malaysia 
http://www.anm.gov.my/ 
Aras Eksekutif, Tingkat 8, Blok 2G1A, Precint 2, Kompleks Kewangan, 62594 Putrajaya 
Tel: 03 8882 1002, Fax: 03 8889 5821 

Armed Forces - Angkatan Tentera Malaysia 
http://maf.mod.gov.my/homepage/atm/menuatm.html 
Tel: 03 2692 1333 

Atomic Energy Licensing Board - Lembaga Perlesenan Tenaga Atom 
http://www.aelb.gov.my/ 

Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang - Legal Affairs Department 
http://www.bheuu.gov.my/ 
Jabatan Perdana Menteri 
Aras 3, Blok B7, Parcel B, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62502 Putrajaya 
Tel: 03 8888 1011, Fax: 03-8888 3731 

Bahagian Pengurusan Hartanah - Property & Land Management Division, Prime Minister's Department 
http://www.bph.jpm.my/ 
Jabatan Perdana Menteri 
Aras 7, Blok B3, Komplek Jabatan Perdana Menteri, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62502 Putrajaya 
Tel: 03 8888 1957, Fax: 03 8888 3031

Biro Bantuan Guaman - Legal Aid Bureau 
http://www.bheuu.gov.my/ 
Jabatan Perdana Menteri 
Aras 1, Blok B7, Parcel B, Pusat Pentadbiran, Kerajaan Persekutuan, 62502 Putrajaya 
Tel:03 8888 1117, Fax: 03 8888 3791 

Biro Tatanegara - Jabatan Perdana Menteri
http://www.aelb.gov.my/ 
Tel: 03 8888 1957 

Commission of Companies - Suruhanjaya Syarikat Malaysia
Registrar of Companies & Businesses - Pendaftar Syarikat & Perniagaan
http://www.ssm.gov.my/
Tingkat 2, 10-18, Putra Place, 100 Jalan Putra, 50622 Kuala Lumpur
Tel: 03 4047 6000 (General Line), Fax: Tel: 03 4047 6317

Department of Agriculture - Jabatan Pertanian Malaysia
http://agrolink.moa.my/doa/ 
Tel: 03 2698 2011 

Department of Chemistry - Jabatan Kimia Malaysia
http://www.kimia.gov.my/ 
Tel: 03 7985 3000 

Department of Civil Aviation - Jabatan Penerbangan Awam Malaysia
http://www.dca.gov.my/ 
Tel: 03 8886 6000 

Department of Environment - Jabatan Alam Sekitar Malaysia
http://www.jas.sains.my/ 
Tel: 03 8885 8200 

Department of Irrigation & Drainage Malaysia DID - Jabatan Pengairan & Saliran Malaysia JPS
http://www.water.gov.my/ 
Jalan Sultan Salahuddin, 50626 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2617 5708, Fax: 03 2691 1082 

Department of Irrigation & Drainage Sarawak 
http://www.did.sarawak.gov.my/ 
9th & 10th Floors, Wisma Saberkas, Jalan Tun Abang Haji Openg PO Box 1230, 93626 Kuching, Sarawak 
Tel: 082 24 3241, Fax: 03 82 42 6400

Department of Museums and Antiquities Malaysia - Jabatan Muzium dan Antikuiti Malaysia
http://www.jma.gov.my/ 
Jalan Damansara, 50566 Kuala Lumpur.
Tel: 03 2282 6255, Fax: 03 2282 7294 

Department of National Unity - Jabatan Perpaduan Negara
http://www.kempadu.gov.my/jpn/ 
Tel: 03 2693 4400 

Department of Occupational Safety and Health DOSH - Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan JKKP
http://dosh.mohr.gov.my/
Level 2, 3 & 4, Block D3, Parcel D, Federal Government Administrative Centre, 62502 Putrajaya
Tel: 03 8886 5000, Fax: 03 8889 2351 

Department of Orang Asli Affairs - Jabatan Hah Ehwal Orang Asli Malaysia JEOA
http://www.kempadu.gov.my/jheoa/ 
Tel: 03 2161 0577 

Department of Public Health - Jabatan Kesihatan Awam
http://dph.gov.my/ 
Tel: 03 2694 6601 

Department of Sewerage Services - Jabatan Perkhidmatan Pembetungan
http://www.kpkt.gov.my/jpp/ 
Tel: 03 2096 2605 

Department of Standards - DSM
http://www.dsm.gov.my/ 
Tel: 03 8885 8000 

Department of Statistics - Jabatan Perangkaan Malaysia
http://www.statistics.gov.my/ 
Tel: 03 8885 7000 

Department of Survey & Mapping - Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia JUPEM
http://www.jupem.gov.my/ 
Tel: 03 2693 3618 

Department of Town & Country Planning - Jabatan Perancangan Bandar & Desa
http://www.townplan.gov.my/ 
Tel: 03 2698 9211 

Department of Veterinary Services - Jabatan Perkhidmatan Haiwan
http://agrolink.moa.my/jph/ 
Tel: 03 2094 0077 

Department of Veterinary Services, Perak
http://www.jphpk.gov.my/ 
Jalan Sultan Azlan Shah Utara, 31400 Ipoh, Perak
Tel: 05 545 9111, Fax: 05 548 2712 

Department of Wildlife & National Parks - Jabatan Perhilitan
http://www.wildlife.gov.my/ 
Tel: 03 9075 2872 

Economic Planning Unit, Prime Minister 's Department. EPU
http://www.epu.jpm.my/ 
Tel: 03 8888 3333 

Electricity & Gas Supply Department - Jabatan Bekalan Elektrik & Gas Malaysia
http://www.jbeg.gov.my/ 
Tel: 03 4047 5400 

Examinations Syndicate - Lembaga Peperiksaan Malaysia
http://www2.moe.gov.my/%7Elp/ 
Tel: 03 2094 1144 

Fire & Rescue Department - Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.
http://www.bomba.gov.my/ 
Tel: 03 8888 0036 

Fisheries Development Authority of Malaysia (FDAM) - Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) 
http://agrolink.moa.my/lkim/ 
Tel: 03 2617 7000 

Forestry Department Peninsular Malaysia - Perhutanan Semenanjung Malaysia
http://www.forestry.gov.my/ 
Tel: 03 2698 8244 

Forestry Department Sarawak 
http://www.forestry.sarawak.gov.my/ 
Wisma Sumber Alam, Jalan Stadium, Petra Jaya, 93660 Kuching, Sarawak
Tel: 082 31 9102, Fax: 082 44 1377 

Immigration Department of Malaysia - Jabatan Imigresen Malaysia
http://www.imi.gov.my/ 
Tel: 03 2095 5077 

Inland Revenue Board Malaysia IRB - Lembaga Hasil Dalam Negeri LHDN
http://www.hasilnet.org.my/ 
Tel: 03 6201 7055, 03 6201 0066 

Industrial Court - Mahkamah Perusahaan
http://www.jaring.my/ksm/mp/ 
Tel: 03 2691 2011, 03 2691 2121, 03 2691 2414 

Information Department of Malaysia - Jabatan Penerangan Malaysia
http://www.penerangan.gov.my/ 
Tel: 03 2698 3355 
 

Jabatan Agama Islam Selangor JAIS - Islamic Department of Selangor 
http://jais.selangor.gov.my/bm/ 

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan JAWI - Federal Territory Islamic Affairs Department 
http://www.jawi.gov.my/ 
Kompleks Pusat Islam, Jalan Perdana, 50519 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2274 9333 (KL), 03 8889 2971 (Putrajaya), 087 41 5311 (Labuan) 

Jabatan Hal-Ehwal Agama Islam Perlis JAIPs - Islamic Affairs Department of Perlis 
http://www.perlis.gov.my/jaip/ 
Tel: 04 976 1442, Fax: 04 976 1334 

Jabatan Insolvensi Malaysia - Department of Insolvency 
http://www.bheuu.gov.my/ 
Jabatan Perdana Menteri 
Aras 3, Blok B7, Parcel B, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62502 Putrajaya 
Tel: 03 8888 1012, Fax: 8888 3717 

Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia JKSM 
http://www.jksm.gov.my/ 
Aras 2 & 3, Blok D7, Parcel D, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62677 Putrajaya 
Tel: 03 8886 4800, Fax: 03 8889 1627

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia JAKIM - Department Of Islamic Development Malaysia 
http://www.islam.gov.my/ 
Tel: 03 8886 4282 

Jabatan Kerja Raya JKR - Public Works Department PWD 
http://www.jkr.gov.my/ 
Tel: 03-2691 9011 

Jabatan Mufti Negeri Selangor 
http://www.muftiselangor.gov.my/ 
Tingkat 7 & 8, Menara Utara, Bangunan Sultan Idris Shah, 40000 Shah Alam, Selangor 
Tel: 03 5514 3738, Fax: 03 5519 7584 

Jabatan Penerangan Malaysia - Information Department of Malaysia 
http://www.penerangan.gov.my/ 

Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia JPJ - Road Transport Department RTD 
http://www.jpj.gov.my/ 
Hotline Tel: 03 8886 6400 

Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sabah - JPJ Sabah 
http://www.jpjsabah.gov.my/ 
Jalan Bundusan, Penampang, Beg Berkunci 2013, 88620 Kota Kinabalu, Sabah 
Tel: 088 71 7777, Fax: 088 72 3366 

Jabatan Pengangkutan Jalan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur - JPJ KL 
http://www.jpjwilayah.gov.my/ 
Lot 14264 Jalan Genting Kelang, Setapak, 53300 Kuala Lumpur 
Tel: 03 4024 1200, Fax: 03 4023 6599 

Jabatan Perkhidmatan Awam JPA - Public Service Department PSD 
http://www.jpa.gov.my/ 
Blok C1 & C2, Parcel C, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62510 Putrajaya 
Tel: 03 8885 3000 

Jabatan Perhutanan Negeri Kedah - Kedah Forestry Department 
http://www.kedforestry.gov.my/ 
Tingkat 8, Bangunan Sultan Abdul Halim, 05000 Alor Setar, Kedah 
Tel: 04 733 3844, Fax: 04 731 0610 

Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia JPSM - Forestry Department of Peninsular Malaysia 
http://www.forestry.gov.my/ 
Jalan Sultan Salahuddin, 50660 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2616 4488, Fax: 03 2692 5657

Jabatan Perpaduan & Integrasi Nasional - Department of National Unity & Integration 
http://www.jpnin.gov.my/ 
Jabatan Perdana Menteri 
Aras 7-10, Blok E2, Parcel E, Pusat Pentadbiran Persekutuan Putrajaya, 62502 Putrajaya 
Tel: 03 8883 7000

Kastam Diraja Malaysia - Royal Customs Malaysia 
(formerly Jabatan Kastam Dan Eksais Diraja Malaysia - Royal Customs & Excise Department) 
http://www.customs.gov.my/ 
Blok 11, Kompleks Pejabat-pejabat Kerajaan, Jalan Duta, 50596 Kuala Lumpur 
Tel: 03 6201 6088, Fax: 03 6201 5125, E-mail: '; document.write( '' ); document.write( addy_text28998 ); document.write( '<\/a>' ); //-->\n 

Ketua Setiausaha Negara Malaysia - Chief Secretary to the Government of Malaysia 
http://www.pmo.gov.my/website/ksnwebdb.nsf 
Jabatan Perdana Menteri 
Blok Timur, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62502 Putrajaya 
Tel: 03 8888 1480, Tel: 03 8888 3382 

Labour Department - Jabatan Buruh Semenanjung Malaysia 
http://www.jaring.my/ksm/jbsm/ 
Tel: 03 8886 5000 

Landscape Department - Jabatan Landskap Negara 
http://www.kpkt.gov.my/jln/ 
Tel: 03 4045 2416 

Malaysian Meteorological Service - Perkhidmatan Kajicuaca Malaysia 
http://www.kjc.gov.my/ 
Tel: 03 7967 8000, Info Cuaca Tel: 600 82 7752 
Weather Forecast - Ramalan Cuaca: http://www.kjc.gov.my/english/weather/forecast/public.html 

Malaysian Army - Tentera Darat Malaysia. TDM 
http://army.mod.gov.my/ 
Tel: 03 2692 1333 

Manpower Department - Jabatan Tenaga Rakyat 
http://www.jtr.gov.my/ 
Tel: 03 2095 7222 

Marine Department of Malaysia - Jabatan Laut Malaysia 
http://www.marine.gov.my/ 
Tel: 03 3167 7677 

Minerals and Geoscience Department Malaysia - JMG 
http://www.jmg.gov.my/ 
19th-22nd Floor, Bangunan Tabung Haji, Jln Tun Razak, 50658 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2161 1033, Fax: 03 2161 1036

National Audit Department - Jabatan Audit Negara Malaysia 
http://www.audit.gov.my/ 
Tel: 03 2694 6422 

National Registration Department NRD - Jabatan Pendaftaran Negara JPN 
http://www.jpn.gov.my/ 
Tel: 03 7968 3200 (PJ), KL Tel: 03 2692 5044 (KL) 

National Security Division NSD - Bahagian Keselamatan Negara BKN 
http://www.bkn.gov.my/ 
Tel: 03 8888 2085 

Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia - Office of The Government Chief Security Officer 
http://www.cgso.jpm.my/ 
Jabatan Perdana Menteri 
Aras 1 & 2, Blok B7, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62502 Wilayah Persekutuan Putrajaya 
Tel: 03 8888 1957, Fax: 03 8888 3258 

Pejabat Setiausaha Persekutuan Sabah - Office of Federal Secretary, Sabah 
http://www.psupsabah.gov.my/ 
Jabatan Perdana Perdana Menteri Malaysia 
Tingkat 7, Rumah Persekutuan, Beg Berkunci No. 2063, Jalan Mat Salleh, 88592 Kota Kinabalu, Sabah 
Tel: 088 24 4303, Fax: 088 21 8950 

Pejabat Setiausaha Persekutuan Sarawak - Office of Federal Secretary, Sarawak 
http://www1.sarawak.com.my/org/psps/ 
Jabatan Perdana Perdana Menteri Malaysia 
Tingkat 17, Bangunan Sultan Iskandar, Jalan Simpang Tiga, 93300 Kuching, Sarawak 
Tel: 082 24 4077, Fax: 082 24 3332 

Prisons Department - Jabatan Penjara Malaysia 
http://www.prison.gov.my/ 
Tel: 03 8736 8505 

Public Complaints Bureau - Biro Pengaduan Awam 
http://www.bpa.jpm.my/ 
Tel: 03 8888 7777 

Public Services Commission PSC - Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia 
http://www.spa.gov.my/ 
Tel: 03 8885 6000 

Registrar of Society ROS - Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia JPPM 
http://www.jppmros.gov.my/ 
Tel: 03 4041 1577 

Royal Malaysian Air Force - Tentera Udara DiRaja Malaysia. TUDM 
http://maf.mod.gov.my/ 
Tel: 03 2692 1333 (Mindef) 

Royal Malaysian Navy - Tentera Laut DiRaja Malaysia. TLDM 
http://maf.mod.gov.my/english/navy/homepage/index.html 
Tel: 03 2692 1333 (Mindef) 

Royal Malaysian Police - Polis Diraja Malaysia PDRM 
http://www.rmp.gov.my/ 
Tel: 03 2262 6310 (Bukit Aman) 

Social Welfare Department - Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia 
http://www.kempadu.gov.my/jkm/default.htm 
Tel: 03 2692 5011 

Unit Penyelarasan Pelaksanaan - Implementation & Coordination Unit - ICU 
http://www.icu.gov.my/ 
Bangunan Perdana Putra, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62502 Putrajaya, Wilayah Persekutuan 
Tel: 03 8888 1957, Fax: 03 8888 3528 

Urban Transportion Department, Kuala Lumpur City Hall - Jabatan Pengangkutan Bandar 
http://www.jpbdbkl.gov.my/ 

Valuation & Property Services Department - Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta JPPH 
http://www.jpph.gov.my/ 
Tel: 03 8882 4600 
 

 

Federal Goverment

 

 

Prime Minister's Office 
Pejabat Perdana Menteri Malaysia 
http://www.pmo.gov.my/
Prime Minister: Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi 
Federal Government Administration Center, Bangunan Perdana Putra, 62502 Putrajaya 
Tel: 03 8888 8000, Fax: 03 8888 3444 

Deputy Prime Minister's Office
Pejabat Timbalan Perdana Menteri Malaysia 
http://www.pmo.gov.my/website/tpmwebdb.nsf 
Deputy Prime Minister: Dato’ Sri Mohd Najib Bin Tun Haji Abdul Razak 
Aras 4, Blok Barat, Bangunan Perdana Putra, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62502 Putrajaya 
Tel: 03 8888 1950, Fax: 03 8888 0035 

Ministers in the Prime Minister's Department:
Minister: Tan Sri Bernard Giluk Dompok 
Minister: Dato’ Seri Mohamad Nazri Bin Abdul Aziz 
Minister: Senator Dato' Sri Mohd Effendi Bin Norwawi 
Minister: Prof Datuk Dr Abdullah Bin Mohd Zin 
Minister: Datuk Dr Maximus @ Johnity Ongkili 

Deputy Ministers Ministers in the Prime Minister's Department:
Deputy Minister: Datuk Dr M Kayveas 
Deputy Minister: Encik Joseph Entulu Anak Belaun 
Deputy Minister: Senator Dato' Abdul Rahman Bin Suliman 

Parliamentary Secretary of the Prime Minister's Office: 
Dato' Dr Mashitah Binti Ibrahim 

Ministry of Agriculture & Agro-Based Industry 
Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani 
http://agrolink.moa.my/ 
Minister: Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Bin Hj Mohd Yassin 
Deputy: Dato' Seri Mohd Shariff Hj Omar 
Deputy: Datuk Mah Siew Keong 
Wisma Tani, Jalan Sultan Salahuddin, 50624 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2617 5000, Fax: 03 2691 3758 

Ministry of Arts, Culture & Heritage 
Kementerian Kesenian, Kebudayaan & Warisan - KeKKWa 
http://heritage.gov.my/ 
Minister: Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim 
Deputy: Dato' Wong Kam Hoong 
Tingkat 26, 27, 30, 34 & 35, Menara TH Perdana, Maju Junction, 1001 Jalan Sultan Ismail, 50694 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2612 7600, Fax: 03 2693 5114 

Ministry of Defence 
Kementerian Pertahanan
http://www.mod.gov.my/ 
Minister: Dato' Sri Mohd Najib Bin Tun Haji Abdul Razak 
Deputy: Dato' Hj Zainal Abidin Bin Hj Zin 
Jalan Padang Tembak, 50634 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2071 1333, Fax: 03 2691 7217 

Ministry of Domestic Trade & Consumer Affairs 
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri & Hal Ehwal Pengguna 
http://www.kpdnhep.gov.my/ 
Minister: Dato’ Shafie Bin Haji Apdal 
Deputy: Dato’ S. Veerasingam 
Deputy: Encik Hoo Seong Chang 
Lot 2G3, Presint 2, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62623 Putrajaya 
Tel: 03 8882 5500, 1 800 866 800 (Aduan Harga), 1 800 882 002 (Anti Piracy), Fax: 03 8882 5762 

Ministry of Education 
Kementerian Pendidikan 
http://www.moe.gov.my/ 
Minister: Dato’ Hishammuddin Bin Tun Hussein 
Deputy: Dato’ Hong Choon Kin 
Deputy: Dato' Haji Noh Bin Omar 
Aras 5, Blok E8, Parcel E, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62604 Putrajaya 
Tel: 03 8884 6000 

Ministry of Energy, Water & Communications 
Kementerian Tenaga, Air & Komunikasi 
http://www.ktkm.gov.my/ 
Minister: Dato’ Seri Dr. Lim Keng Yaik 
Deputy: Dato’ Shaziman Bin Abu Mansor 
Block E4/5, Kompleks Kerajaan Parcel E, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62668 Putrajaya 
Tel: 03 8883 6000, Fax: 03 8889 3712 

Ministry of Entrepreneur & Cooperative Development 
Kementerian Pembangunan Usahawan & Koperasi 
http://www.kpun.gov.my/ 
Minister: Dato’ Mohamed Khaled Bin Nordin 
Deputy: Dato’ Khamsiyah Binti Yeop 
2 (Lot 2G6), Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, Putrajaya 
Tel: 03 03 8880 5000, Fax: 03 8880 5106 

Ministry of Federal Territories 
Kementerian Wilayah Persekutuan 
http://www.kwp.gov.my/ 
Minister: Dato' Haji Zulhasnan Bin Rafique 
Deputy: Datuk Wira Abu Seman Bin Haji Yusop 
Aras 1-4, Blok 2, Menara PjH, Presint 2, 62100 Putrajaya 
Tel: 03 8889 7888, Fax: 03 8888 9140 

Ministry of Finance 
Kementerian Kewangan 
http://www.treasury.gov.my/ 
Minister: Dato’ Seri Abdullah Bin Haji Ahmad Badawi 
Minister: Senator Tan Sri Nor Mohamed Bin Yakcop 
Deputy: Datuk Dr Ng Yen Yen 
Deputy: Dr. Awang Adek Bin Hussin 
Kompleks Kementerian Kewangan, Precinct 2, 62592 Putrajaya 
Tel: 03 8882 3000, Fax: 03 8882 3892 

Ministry of Foreign Affairs 
Kementerian Luar Negeri 
http://www.kln.gov.my/ 
Minister: Datuk Seri Syed Hamid Bin Syed Jaafar Albar 
Deputy: Datuk Joseph Salang Gandum 
Wisma Putra, 1 Jalan Wisma Putra, Precinct 2, 62602 Putrajaya 
Tel: 03 8887 4000, 03 887 4570 (After Hours/Emergency), Fax: 03 8889 1717 

Ministry of Health 
Kementerian Kesihatan 
http://www.moh.gov.my/ 
Minister: Datuk Dr Chua Soi Lek 
Deputy: Datuk Dr Abdul Latiff Bin Ahmad 
Blok E7, Parcel E, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62510 Wilayah Persekutuan 
Tel: 03 8883 2539, Fax: 03 8889 5245 

Ministry of Higher Education 
Kementerian Pendidikan Tinggi 
http://www.mohe.gov.my/ 
Minister: Datuk Mustapa bin Mohamed 
Deputy: Datuk Ong Tee Keat 
Blok E3, Parcel E, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62505 Putrajaya 
Tel: 03 8883 5000, Fax: 03 8889 3921 

Ministry of Home Affairs 
Kementerian Dalam Negeri 
http://www.moha.gov.my/ 
Minister: Datuk Seri Mohd. Radzi bin Sheikh Ahmad 
Deputy: Dato Tan Chai Ho 
Blok D1, Parcel D, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62546 Putrajaya 
Tel: 03 8886 8000, Fax: 03 8889 1613 

Ministry Housing & Local Government 
Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan 
http://www.kpkt.gov.my/ 
Minister: Dato' Seri Ong Ka Ting 
Deputy: Dato' Hjh Azizah Binti Datuk S.P. Hj Mohd Dun 
Deputy: Datuk Robert Lau Hoi Chew 
Paras 5, Blok K, Pusat Bandar Damansara, Peti Surat 12579, 50782 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2094 7033, Fax: 03 2094 7380 

Ministry of Human Resources 
Kementerian Sumber Manusia 
http://www.mohr.gov.my/ 
Minister: Datuk Wira Dr Fong Chan Onn 
Deputy: Datuk Abdul Rahman Bin Bakar 
Level 6-9, Block D3, Parcel D, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62502 Putrajaya 
Tel: 03 8886 5000, Fax: 03 8889 2381 

Ministry of Information 
Kementerian Penerangan 
http://www.kempen.gov.my/ 
Minister: Datuk Zainuddin Bin Maidin 
Deputy: Datuk Ahmad Zahid bin Hamidi 
Deputy: Encik Chia Kwang Chye 
Angkasapuri, Bukit Putra, 50610 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2282 5333, Fax: 03 2282 1255 

Ministry of Internal Security 
Kementerian Keselamatan Dalam Negeri 
http://www.mois.gov.my/ 
Minister: Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi 
Deputy: Dato' Mohd Johari Bin Baharum 
Deputy: Dato' Fu Ah Kiow 
Blok D1 & D2, Parcel D, Pusat Pentadbiran & Kerajaan Persekutuan, 62546 Putrajaya 
Tel: 03 8886 8000, Fax: 03 8889 1613 

Ministry of International Trade & Industry 
Kementerian Perdagangan Antarabangsa & Industri 
http://www.miti.gov.my/ 
Minister: Dato' Seri Rafidah binti Aziz
Deputy: Dato` Hj Ahmad Husni Mohamad Hanazlah 
Deputy: Encik Ng Lip Yong 
Block 10, Government Offices Complex, Jalan Duta, 50622 Kuala Lumpur 
Tel: 03 6203 3022, Fax: 03 6203 2337 

Ministry of Natural Resources & Environment 
Kementerian Sumber Asli & Alam Sekitar 
http://www.nre.gov.my/ 
Minister: Dato’ Seri Hj Azmi Khalid 
Deputy: Sothinathan a/l Sinna Gaundar 
Tingkat 13, Wisma Tanah, Jalan Semarak, 50574, Kuala Lumpur 
Tel: 03 2692 1566, Fax: 03 2691 9426 

Ministry of Plantation Industries & Commodities 
Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi 
http://www.kppk.gov.my/ 
Minister: Dato’ Peter Chin Fah Kui 
Deputy: Datuk Anifah Bin Hj Aman 
Aras 6-13, Lot 2G4, Precint 2, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62654 Putrajaya 
Tel: 03 8880 3300, Fax: 03 8880 3422 

Ministry of Rural & Regional Development 
Kementerian Kemajuan Luar Bandar & Wilayah 
http://www.rurallink.gov.my/ 
Minister: Dato’ Abdul Aziz Bin Shamsudin 
Deputy: Dato' Haji Zainal Abidin Bin Haji Osman 
Deputy: Datuk Dr. Tekhee @ Tiki Anak Lafe 
Blok D9, Parcel D, Kompleks Kerajaan Persekutuan, 62606 Putrajaya 
Tel: 03 8886 3500, Fax: 03 8889 2104 

Ministry of Science, Technology & Innovations 
Kementerian Sains, Teknologi & Inovasi 
http://www.mosti.gov.my/ 
Minister: Dato’ Dr Jamaluddin Bin Dato’ Mohd Jarjis 
Deputy: Dato' Kong Cho Ha 
1-7, Blok C5, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62662 Putrajaya 
Tel: 03 8885 8000, Fax: 03 8888 6070 

Ministry of Tourism 
Kementerian Pelancongan 
http://www.motour.gov.my/ 
Minister: Senator Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor 
Deputy: Dato' Donald Lim Siang Chai 
Tingkat 6, 21, 32-36, Menara Dato' Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra, 45 Jalan Tun Ismail, 50695 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2693 7111, Fax: 03 2694 1146 

Ministry of Transport 
Kementerian Pengangkutan 
http://www.mot.gov.my/ 
Minister: Dato’ Sri Chan Kong Choy 
Deputy: Tengku Dato’ Seri Azlan Ibni Sultan Abu Bakar 
Deputy: Datuk Douglas Uggah Embas 
Aras 5, 6 & 7, Blok D5, Parcel D, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62502 Putrajaya 
Tel: 03 8886 6000, Fax: 03 8889 2537

Ministry of Women, Family & Community Development 
Kementerian Pembangunan Wanita, Keluaga & Masyarakat 
http://www.kpwkm.gov.my/ 
Minister: Datuk Shahrizat Binti Abdul Jalil 
Deputy: Dato' G Palanivel a/l K Govindasamy 
Aras 1-6, Blok E, Kompleks Pejabat Kerajaan Bukit Perdana, Jalan Dato' Onn, 50515 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2693 0095, Fax: 03 2693 4982 

Ministry of Works 
Kementerian Kerja Raya 
http://www.kkr.gov.my/ 
Minister: Dato' Seri S Samy Vellu 
Deputy: Dato` Ir Mohd Zain Mohamad 
Tingkat 4, Blok B, Kompleks Kerja Raya, Jalan Sultan Salahuddin, 50580 Kuala Lumpur 
Tel: 03 03-2711 1100, Fax: 03 2711 6564 

Ministry of Youth & Sports 
Kementerian Belia & Sukan
http://www.kbs.gov.my/ or http://www.menteribeliasukan.net/ 
Minister: Dato' Azalina Binti Dato' Othman Said 
Deputy: Dato' Liow Tiong Lai 
Lot 4 G4, Presint 4, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62570 Putrajaya 
Tel: 03 8871 3333, Fax: 03 8888 8767 
 

 

Government Bodies

 

Academy Of Sciences - Akademi Sains Malaysia
http://www.akademisains.gov.my/ 
Tel: 03 2694 9898 

Anti Corruption Agency ACA - Badan Pencegah Rasuah BPR
http://www.bpr.gov.my/ 
Tel: 03 6201 1982 

Biotechcorp - Malaysian Biotechnology Corporation - Implementing agency for furthering biotechnology objectives 
http://www.biotechcorp.com.my/ 
Level 23, Menara Naluri, 161 Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2116 5588, Fax: 03 2116 5411 

Board of Architects Malaysia - Lembaga Arkitek Malaysia
http://www.lam.gov.my/ 
Tingkat 17, Block F, Ibu Pejabat JKR, Jalan Sultan Salahuddin, 50582 Kuala Lumpur
Tel: 03 2698 2878, Fax: 03 2693 6881

Communications and Multimedia Consumer Forum of Malaysia, The 
http://www.cfm.org.my/ 

CMC - Malaysian Communications and Multimedia Commission
http://www.cmc.gov.my/ 
Tel: 03 4047 7000 

DARA - Lembaga Kemajuan Pahang Tenggara
http://www.kplb.gov.my/dara/ 
Wisma Sultan Ahmad Shah, 26700 Muadzam Shah, Pahang
Tel: 09 452 2300, Fax: 09 452 2110 

Dasar Sosial Negara DSN - National Social Policy 
http://www.dsn.gov.my/ 
Bahagian Pengembangan & Pembangunan PINTAS, 
Tingkat 20, Wisma Bumi Raya, Jalan Raja Laut, 50562 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2692 5022, Fax: 03 2693 7353 

Dewan Bahasa & Pustaka - DBP
http://www.dbp.gov.my/ 
Tel: 03 2148 1011 

Elections Commission - Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia
http://www.spr.gov.my/ 
Tel: 03 8885 6500 

EPF - Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP. Employees Provident Fund
http://www.kwsp.gov.my/ 
Tel: 03 2694 6566, 03 2694 7566, 03 2694 8566 

Energy Commission - Suruhanjaya Tenaga 
http://www.eest.net.my/ or http://www.st.gov.my/ 
13th Floor, Menara TH Perdana, 1001 Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2612 5400, Fax: 03 2693 7791

Examinations Council - Majlis Peperiksaan Malaysia
http://www.mpm.edu.my/ 
Tel: 03 6136 9663 

FAMA - Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan Malaysia (with pasar tani schedule)
http://www.famaxchange.org/ 
Bangunan FAMA Point, Lot 17304 Jalan Persiaran 1, Bandar Baru Selayang, 68100 Batu Caves, Selangor 
Tel: 03 6138 9622, Fax: 03 6136 5610 

FELCRA Berhad - Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan
http://www.felcra.com.my/ 
Tel: 03 4143 3646 

FELDA - Federal Land Development Authority or Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan
http://www.felda.net.my/ 
Tel: 03 2693 5066 

Filem Negara 
http://www.filemnegara.gov.my/ 
Tel: 03 7968 2137 

FINAS - Perbadanan Kemajuan Filem Nasiona. National Film Development Corporation
http://www.finas.gov.my/ 
Tel: 03 4108 5722 

FRIM - Forest Research Institute of Malaysia
http://frim.gov.my 
Tel: 03 6279 7000 

Gerbang Mesra Selangor 
http://gerbang.selangor.gov.my/ 

Halal JAKIM - Pensijilan Halal JAKIM, aduan Halal & semakan status Halal, certification, logo, food 
http://www.halaljakim.gov.my/ 

Highway Authority - LLM Lembaga Lebuhraya Malaysia
http://llmnet.gov.my/ 
Tel: 03 8737 3000 

IKIM - Institut Kefahaman Islam Malaysia. Institute of Islamic Understanding Malaysia
http://www.ikim.gov.my/ 
Tel: 03 6204 6200 

Institut Jantung Negara IJN - National Heart Institute NHI
http://www.ijn.com.my/ 
145, Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur
Tel: 03 2617 8200 

Institut Latihan Kehakiman & Perundangan - Judicial & Legal Training Institute 
http://www.ilkap.gov.my/ 
Lot 5, Jalan Universiti, Seksyen 15, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor 
Tel: 03 8925 9088, Fax: 03 8924 3413 

Institut Penilaian Negara - INSPEN - National Institute Of Valuation 
http://www.inspen.gov.my/ 
5 Persiaran Institute Bangi, 43000 Kajang, Selangor 
Tel: 03 8925 9377, Fax: 03 8925 8100 

Institut Sosial Malaysia - ISM - Social Institute of Malaysia 
http://www.ism.gov.my/ 

Institute for Development Studies (Sabah) - IDS 
http://www.ids.org.my/ 
Suite 7CFO1, 7th Floor, Block C, Kompleks Karamunsing 88300 Kota Kinabalu
Tel: 088 246166, Fax: 088 234707 

Institute of Diplomacy and Foreign Relations, The (IDFR)
http://www.idhl.gov.my/ 

INTAN - Institut Tadbiran Awam Negara or National Institute of Public Administration
http://www.intanbk.intan.my/ 
Tel: 03 2095 2400 

KEDA Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah - Kedah Regional Development Authority
http://202.187.18.49/ 
Bangunan UMNO, Jalan Tunku Ibrahim, Peti Surat 195, 05720 Alor Setar, Kedah
Tel: 04 733 1966, Fax: 04 731 3966 

Kedai.Kom - Perak, Kedah 
Program Pembangunan Komunikasi Rakyat (PPKR) untuk menyalurkan akses perkhidmatan komunikasi terutamanya perkhidmatan internet jalur lebar ke kawasan luar bandar 
http://www.kedaikom.net.my/ 

KEJORA - Lembaga Kemajuan Johor Tenggara
http://www.kejora.gov.my/ 
Jalan Dato' Hj Hassan Yunos, Bandar Penawar, 81900 Kota Tinggi, Johor
Tel: 07 822 1601, Fax: 07 822 1600 

KETENGAH - Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah
http://www.ketengah.gov.my/ 
Karung Berkunci No. 3, 23409 Al Muktafi Billah Shah, Terengganu
Tel: 09 822 3100, Fax: 09 822 3104 

Land Custody & Development Authority - LCDA 
http://www.pelita.gov.my/ 
Level 5, 8 & 12, Wisma Satok, Jalan Satok, 93400 Kuching, Sarawak 
Tel: 082 23 5944, Fax: 082 23 6001 

Lembaga Getah Malaysia LGM - Malaysian Rubber Board 
http://www.lgm.gov.my/ 
Bangunan Getah Asli (Menara), Tingkat 17 & 18, Bangunan Getah Asli, 148 Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur 
Tel: 03 9206 2000, Fax: 03 2163 4492 

Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara LPPKN - National Population & Family Development Board 
http://www.lppkn.gov.my/ 
12B, LPPKN Building, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2693 7555, Fax: 03 2692 1357 

Lembaga Pengarah Pembangunan Sumber Manusia Berhad PSMB - Human Resources Development Fund
Pendaftaran Skim Latihan Graduan - Graduate Training Scheme Registration
http://www.hrdnet.com.my/ 
Tingkat 7, Wisma Chase Perdana, Off Jalan Semantan, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur
Tel: 03 2098 4800, Fax: 03 2093 5722 

Lembaga Tabung Angkatan Tentera - LTAT 
http://www.ltat.org.my/ 
Tingkat 9-12, Bangunan LTAT, Jalan Bukit Bintang, 50748 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2148 9777, Fax: 03 2148 0939 

Lembaga Tabung Haji - Pilgrims Fund Board
http://www.tabunghaji.gov.my/ 
Tel: 03 2161 2233, 03 2161 4255 

Malaysia Design Council
http://www.malaysiadesigncouncil.gov.my/ 
SIRIM Berhad Complex, Block 25, 1 Persiaran Dato' Menteri, Section 2, 40911 Shah Alam, Selangor 
Tel: 03 5544 5621, Fax: 03 5544 5620 

Malaysia Design Innovation Centre - MDIC 
http://www.mdic.com.my/ 
Inovasi: 2-3, Jalan Teknokrat 1/1, 63000 Cyberjaya, Selangor 
Tel: 03 8317 8888, Fax: 03 8317 8988 

Malaysian Centre for Remote Sensing - MACRES 
http://www.macres.gov.my/
13 Jalan Tun Ismail, 50480 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: 03 26973400, Fax: 03 2697 3350 

Malaysian Cocoa Board (Industry) - Lembaga Koko Malaysia (Industri)
http://www.koko.gov.my/ 
Tel: 088 25 2572 

Malaysian Communications and Multimedia Commission - MCMC
Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia 
http://www.mcmc.gov.my/
Level 11, Menara Dato' Onn, Putra World Trade Centre, 45 Jalan Tun Ismail, 50480 Kuala Lumpur
Tel: 1 800 888 030, 03 4047 7000, Fax: 03 2694 0943 

Malaysian Industry-Government Group for High Technology - MIGHT 
http://www.might.org.my/ 
Office of the Science Advisor to Prime Minister
Level 6, Block A2, Menara PjH, Presinct 2, 62100 Putrajaya
Tel: 03 83157888, Fax: 03 8888 8232 

Malaysian Pineapple Industry Board
http://www.mpib.gov.my/ 

Malaysian Timber Certification Council, The 
http://www.mtcc.com.my/ 
19 F, Level 19, Menara PGRM, 8 Jalan Pudu Ulu, Cheras, 56100 Kuala Lumpur
Tel: 03 9200 5008, Fax: 03 9200 6008 

Malaysian Timber Council - MTC
http://www.mtc.com.my 
Tel: 03 9281 1999 

Malaysian Timber Industry Board - MTIB
http://www.mtib.gov.my/ 
Level 13-17, Menara PGRM, 8 Jalan Pudu Ulu, Cheras, 50728 Kuala Lumpur
Tel: 03 9282 2235, Fax: 03 9285 1477 

MAMPU - Malaysian Administrative Modernisation & Management Planning Unit
Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia.
http://www.mampu.gov.my/ 
Tel: 03 8888 1199 

Maritime Institute - MIMA
http://www.mima.gov.my/ 

MARA - Majlis Amanah Rakyat or Council of Trust For the Indigenous People
http://www.mara.gov.my/ 
21 Jalan Raja Laut, 50609 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2691 5111, Fax: 03 26913620 

MARDEC Berhad 
http://www.mardec.com.my/ 
Tel: 03 4256 7055 

MARDI - Malaysian Agricultural Research and Development Institute
http://www.mardi.my/ 
Tel: 03 8943 7111 

MASTIC - Malaysian Science & Technology Information Centre
http://www.mastic.gov.my/ 
Tel: 03 8885 8000 

MDIC Malaysian Defence Industry Council - Majlis Industri Pertahanan Malaysia
http://mdic.mod.gov.my/ 
Tel: 03 2071 5675 

MIMOS - Malaysian Institute of Microelectronic Systems
http://www.mimos.my/ 
Tel: 03 8996 5000, 03 8996 1900, 03 8996 5000 (Anjung MIMOS) 

MINT - Malaysian Institute for Nuclear Technology Research
Institut Penyelidikan Teknologi Nuklear Malaysia
http://www.mint.gov.my/ 
Tel: 03 8925 0510 

MPOB - Malaysian Palm Oil Board
http://mpob.gov.my/ 
Tel: 03 8925 9155 

MPOPC - Malaysian Palm Oil Promotion Council
http://www.mpopc.org.my/ 

MTDC Malaysian Technology Development Corporation
http://www.mtdc.com.my/ 
Tel: 03 2161 2000 

Multimedia Development Corporation - MDeC (formerly MDC) 
http://www.mdec.com.my/ or http://www.mdc.com.my/ 
Tel: 03 8318 8477 

Multimedia Technology Enhancement Operations - METEOR 
http://www.meteor.com.my/ 
Post Box 132, 16th Floor, Angkasa Raya Building, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2148 8400, Fax: 03 2141 5400 

Multimedia Super Corridor - MSC
http://www.msc.com.my/ 
MSC Headquarters
2360 Persiaran APEC, 63000 Cyberjaya
Tel: 03 8315 3000, Fax: 03 8318 8519 

MyCERT - Malaysian Computer Emergency Response Team
http://www.mycert.org.my/ 
c/o MIMOS Berhad, Technology Park Malaysia, 57000 Kuala Lumpur 
Tel: 03 8996 1901, Fax: 03 8996 0827

MyKad - Kad Pintar Pelbagaiguna Kerajaan - Government Multipurpose ID Card
http://www.jpn.gov.my/gmpc/index.htm 

MyNIC - Malaysian Network Information Center (.my domain name registration)
http://www.mynic.net.my/ 
Tel: 03 8657 7008 
 

National Archives - Arkib Negara Malaysia
http://arkib.gov.my/ 
Tel: 03 6201 0688 

National Biotechnology Directorate 
http://www.biotek.gov.my/ 
Ministry of Science Technology & Innovation,
Level 3, Block C4, Parcel C, Federal Government Administrative Centre, 62662 Putrajaya
Tel: 03 8885 8187, Fax: 03 8888 4050 

National Biotechnology & Bioinformatics Network - NBBnet
http://www.nbbnet.gov.my/ 
Aras 3, Blok C4, Parcel C, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62662 Putrajaya

National Library - Perpustakaan Negara Malaysia
http://www.pnm.my/ 
Tel: 03 2687 1700 

National Narcotic Agency (Anti-Drug) - Agensi Anti-Dadah Kebangsaan
http://www.adk.gov.my/ 

National Pharmaceutical Control Bureau NPCB - Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan BPFK
http://www.bpfk.gov.my/ 
Tel: 03 7957 3611 

National Sports Council - Majlis Sukan Negara Malaysia Kompleks Sukan Negara, Bukit Jalil
http://www.nsc.gov.my/ 
Tel: 03 8992 9600 

NIOSH - National Institute Of Occupational Safety And Health
http://www.niosh.com.my/ 
Tel: 03 8926 1900 

NISER - National ICT Security and Emergency Response Centre
http://www.niser.org.my/ 
c/o MIMOS Berhad.
Technology Park Malaysia, 57000 Kuala Lumpur
Tel: 03 8996 1901, Fax: 03 8996 0827, E-mail: '; document.write( '' ); document.write( addy_text26560 ); document.write( '<\/a>' ); //-->\n 

NLAC National Labour Advisory Council
http://www.jaring.my/ksm/nlac.htm 

NPC - National Productivity Corporation. Perbadanan Produktiviti Negara
http://www.npc.org.my/ 
Tel: 03 7955 7266 

Olympic Council Of Malaysia - OCM
http://www.olympic.org.my/ 
Tel: 03 2715 2802 

Parliament - Parlimen Malaysia (Dewan Rakyat & Dewan Negara)
http://www.parlimen.gov.my/ 
Tel: 03 2072 1955 

Penang Development Corporation 
http://www.pdc.gov.my/ 
1 Pesiaran Mahsuri, Bandar Bayan Baru, 11909 Bayan Lepas, Penang
Tel: 04 634 0111, Fax: 04 643 2405

Pepper Marketing Board
http://www.sarawakpepper.gov.my/ 
Tel: 082 33 1811 

Perbadanan Harta Intelek Malaysia - Intellectual Property Corporation of Malaysia
http://www.mipc.gov.my/ 
Aras 32, Menara Dayabumi, Jalan Sultan Hishamuddin, 50623 Kuala Lumpur
Tel: 03 2274 8671(Counter), 03 2274 2100 (Operator), Fax: 03 2274 1332

Perbadanan Putrajaya
http://www.putrajaya.net.my/ 
Tel: 03 8887 7000 

Percetakan Nasional Malaysia Berhad (PNMB) - Print Nasional Malaysia Berhad
(Privatised company which was previously the National Government Printers)
http://www.printnasional.com.my/ 
Jalan Chan Sow Lin, 50554 Kuala Lumpur
Tel: 03 9221 2022, Fax: 03 9222 4773 

PERDA Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang - Penang Regional Development Authority
http://www.perda.gov.my/ 
1 Lorong Kampung Gajah 2, Jalan Kampung Gajah, 12200 Butterworth, Pulau Pinang
Tel: 04 310 3100, Fax: 04 3321676 

PERKESO - See SOCSO below 

PKNS Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor
http://www.pkns.gov.my/ 
Tel: 03 7957 2955 

PORIM - Palm Oil Reseach Institute of Malaysia
http://porim.gov.my/ 

PORLA
http://www.porla.gov.my/ 

Pusat Infrastruktur Data Geospatial Negara - Malaysian Centre for Geospatial Data Infrastructure (MaCGDI)
http://www.nalis.gov.my/ 
Tingkat 16, Wisma Tanah, Jalan Semarak, 50574, Kuala Lumpur
Tel: 03 2692 1566, Fax: 03-2693 4941 

Pusat Pelancongan Malaysia - Malaysia Tourism Centre MTC 
http://www.mtc.gov.my/ 
109 Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur 
Tel: 03 2163 3664, Fax: 03 2162 1149 

Pusat Sains Negara PSN - National Science Center
http://www.psn.gov.my/ 
Pesiaran Bukit Kiara, Bukit Kiara, 50662 Kuala Lumpur
Tel: 03 2092 1150, Fax: 03 2092 1250 

Pusat Tenaga Malaysia - National energy research centre
http://www.ptm.org.my/ 

Puspakom - Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer. Vehicle Inspection & Safety Certification Center
http://www.puspakom.com.my/
553 A-E, Tkt 3&4, Batu 3 1/2, Jalan Ipoh 51200 Kuala Lumpur
Tel: 03 6258 3233, Fax: 03 6253 6199, E-mail: '; document.write( '' ); document.write( addy_text71717 ); document.write( '<\/a>' ); //-->\n 
Jalan Genting Klang, Setapak, 53300 Kuala Lumpur
Tel: 03 4143 3321, Fax: 03 4143 5388

RISDA
http://www.risda.gov.my/ 
Bangunan RISDA, Km 7 Jalan Ampang, 50990 Kuala Lumpur
Tel: 03 4256 4022, Fax: 03 4257 6726 

Sabah Economic Development Corporation - SEDCO
http://www.sabah.gov.my/sedco/ 
Tingkat 8, 9, 10, Wisma SEDCO, Lorong Plaza Wawasan, Off Coastal Highway, 88823 Kota Kinabalu, Sabah
Tel: 088 26 6777, Fax: 088 21 9179 

Sabah Energy Corporation 
http://www.sabahenergycorp.com/ 
1st, 2nd & 3rd Floors, Wisma Boon Siew, 9.5 KM, Tuaran Road, 88450 Inanam, Kota Kinabalu, Sabah 
Tel: 088 44 0600, Fax: 088 44 0607 

Sarawak Development Institute - SDI 
http://www.sdi.com.my/ 
Kompleks AZAM, Jalan Crookshank, 93000 Kuching, Sarawak
Tel: 082 41 5484, Fax: 082 41 2799 

Sarawak Economic Development Corporation SEDC 
http://www.sedc.com.my/ 
6-11th Floor, Menara SEDC, Jalan Tunku Abdul Rahman, P O Box 400, 93902 Kuching, Sarawak 
Tel: 082 41 6777, Fax: 082 42 4330

Sarawak Forestry
http://www.sarawakforestry.com/ 
Level 12, Office Tower, Hock Lee Centre, Jalan Datuk Abang Abdul Rahim, 93450 Kuching, Sarawak
Tel: 1 800 88 2526, 082 34 8001, Fax: 082 48 8654 

Selangor Industrial Corporation - SIC 
http://www.sic.com.my/ 
1 Jalan Singa B 20/B, Seksyen 20, 40000 Shah Alam, Selangor 
Tel: 03 5541 6499, Fax: 03 5542 3573 

Selangor State Investment Centre - SSIC 
http://www.ssic.com.my/ 
24th Floor, Wisma MBSA, Persiaran Perbandaran, 40000 Shah Alam
Tel: 03 5510 2005, Fax: 03 5519 6403 

SERI - Penang State Government's Socio-Economic and Environmental Research Institute (Think Tank)
http://www.seri.com.my/

SIRIM Berhad - Standards and Industrial Research Institute of Malaysia
http://www.sirim.my/ 
Tel: 03 5544 6000 

SOCSO - Social Security Organization. PERKESO Pertubuhan Keselamatan Sosial Malaysia
http://www.perkeso.gov.my/ 
Menara PERKESO, 281 Jalan Ampang, 50538 Kuala Lumpur 
Tel: 03 4264 5000, 03 4257 5755 (Hotline) 

Technology Park Malaysia - TPM 
http://www.tpm.com.my/ 
Tel: 03 8998 2020

 

 
Malaysia Medical Insurance Organization (MMI)
Your Trusted Malaysia Medical Insurance Risk Management Advisory Provider

Malaysia Medical Insurance Organization (MMI)
Head Office,
158-3-7, BLOK 158, KOMPLEKS MALURI,
JALAN JEJAKA, TAMAN MALURI,CHERAS,
55100 KUALA LUMPUR, MALAYSIA.
MMI careline +603-92863323
mmicare@medicalinsurance.com.my
www.medicalinsurance.com.my
 
 
How To Become MMI Associate Members please click HERE
 
Please click HERE for MMI Associate Members Application Form